Motie PvdA-partijcongres, voor betere armoedebestrijding in Nederland


PvdA Partijcongres zaterdag 12 december

LANDELIJK, 20091209 -- De PvdA-Afdelingen Medemblik/Andijk/Wervershoof, Koggenland/Opmeer, Zaanstad, Bergen (NH), Schagen, Oostzaan, Niedorp, Utrecht, Hoorn en Groningen hebben gezamenlijk in een motie de Partij van de Arbeid opgeroepen maatregelen te treffen om de bestaanszekerheid van mensen met een inkomen dat op of onder de armoedegrens ligt, te verbeteren, ondanks de door het kabinet te nemen maatregelen om op alle beleidsterreinen bezuinigingen door te voeren wegens de gevolgen van de crisis. De motie wordt zaterdag tijdens het PvdA-congres in stemming gebracht.

De motie is mede gebaseerd op de door Marcel van Dam en Hans Heijnen uitgebrachte film, "De Onrendabelen" en het daarop volgende wetenschappelijke discussieprogramma over o.a. armoede in Nederland, dat werd uitgezonden door de VARA.

"Nederland heeft een VN-Verdrag ondertekend waarin de deelnemende landen, waaronder Nederland, bij dit Verdrag erkennen het recht van een ieder op een behoorlijke levensstandaard voor zichzelf en zijn gezin, daarbij inbegrepen toereikende voeding, kleding en huisvesting, en op steeds betere levensomstandigheden, zoals dat letter in de tekst van het verdrag staat," aldus de woordvoerder van de PvdA-afdeling Medemblik, Andijk en Wervershoof, die het initiatief nam om de motie in te dienen voor het komend partij-congres dat zaterdag in Apeldoorn wordt gehouden.

Onlangs gaf staatssecetaris en partijgenoot Jetta Klijnsma nog aan dat zij vreest dat veel mensen in de gevarenzone komen als de bezuinigingsmaatregelen van toepassing worden wegens de gevolgen van de crisis. Ze loofde 25 duizend euro uit voor de gemeente die het meest effectief de armoede bestrijdt.

De indieners zijn onwrikbaar overtuigt dat alle mensen gelijkwaardig zijn, en dat dit tot een pleidooi leidt voor het recht op een fatsoenlijk bestaan! "Iedereen heeft tenminste recht op een dusdanig niveau van bestaanszekerheid dat men volwaardig aan de samenleving kan deelnemen", aldus de woordvoerder namens de PvdA-afdelingen.

De motie richt zich op een veel breder verband, namelijk op alle te nemen maatregelen van het kabinet om de overheidstekorten terug te dringen door o.a. bezuinigingen door te voeren op het vigerend beleid. "De PvdA wordt opgeroepen al die maatregelen te toetsen aan de hand van dit Verdrag want het is niet de bedoeling dat mensen op een sociaal minimum of net daarboven nog meer in de problemen komen als ook op het terrein van de sociale zekerheid wordt bezuinigd; het Verdrag spreekt over verbéteren van levensomstandigheden! Daarnaast roept de motie de Partij van de Arbeid op de eigen visie op de sociale zekerheden aan de hand van dit Verdrag te toetsen."

Het Verdrag is het International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights; Adopted and opened for signature, ratification and accession by General Assembly resolution 2200A (XXI) of 16 December 1966, entry into force 3 January 1976, in accordance with article 27.





PvdA Afdeling Medemblik/Andijk/Wervershoof