GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Bas Eickhout naar Washington ter voorbereiding van klimaattop in Kopenhagen

Straatsburg, 22 oktober 2009 - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is maandag 26 tot donderdag 29 oktober in Washington. Met een officiële delegatie van het Europees Parlement spreekt hij met Amerikaanse senatoren, leden van het congres, beleidsmakers en klimaatexperts over de inzet van de Europese Unie en de Verenigde Staten voor de VN-klimaattop in Kopenhagen.

Het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens zijn bezoek wordt volgens Eickhout de Amerikaanse klimaatwet die nog door de Senaat aangenomen moet worden. "Deze wet is de weg naar het slagen van de klimaattop in december. Als deze wordt aangenomen, dan kan president Obama met een vergelijkbare inzet als de EU naar Kopenhagen komen. Het wordt enorm spannend of de Senaat de wet nog voor december behandelt en of er een meerderheid voor is. Het ziet er slecht uit. De Amerikaanse Senaat heeft zeer waarschijnlijk geen trek in CO2-doelstellingen. De wet heeft alleen kans van slagen als president Obama zich ermee gaat bemoeien. Maar die is nu nog druk met de hervormingen van de gezondheidszorg."

Volgens Eickhout is het daarom van groot belang dat Europese Unie straks in Kopenhagen het voortouw gaat nemen. "De EU is het best in staat om langetermijnpolitiek te ontwikkelen. De ontwikkelingslanden hebben andere zaken aan hun hoofd, zoals armoede. China wil geen harde streefcijfers. De Amerikaanse regering zit in een lastige positie. De EU moet nu niet gaan wachten en zelf in beweging komen door onderling goede afspraken te maken over de inzet voor de klimaattop. Zoals de doelstellingen voor de reductie van CO2-uitstoot en de financiële steun voor klimaathulp in ontwikkelingslanden. Volgende week hebben de EU-regeringsleiders de sleutel hiervoor in handen."

Eickhout gaat zelf ook naar de klimaattop. Op 12 december vertrekt hij met de trein van Beat the Heat Now, de klimaatcampagne van Nederlandse overkoepelende milieu-organisaties, naar Kopenhagen.

Bas Eickhout was voordat hij werd gekozen tot Europarlementslid jarenlang werkzaam als klimaatonderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. In die hoedanigheid heeft hij onder andere meegeschreven aan het rapport van het IPCC (VN-klimaatpanel) dat in 2007 de Nobelprijs voor Vrede heeft gekregen.


----------




GroenLinks in de Europese Unie