Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amateurs!
Een hilarische kijk in de keuken van het (amateur)toneel.

met Will van Kralingen, Peter Tuinman, Wilbert Gieske, Hans Thissen, Saskia Bonarius, Yorick Zwart en Jiska van Duijn.

tekst en regie Wannie de Wijn

Première, 12 december in de Leidse Schouwburg.

Amateurs!, het nieuwe toneelstuk van Wannie de Wijn (De Goede Dood, Toneelpublieksprijs 2008) gaat over de wondere wereld van het amateurtoneel. Het is een hilarische kijk in de keuken van het repetitieproces van een (amateur)voorstelling.

Zeven gelouterde professionele acteurs waaronder Will van Kralingen, Peter Tuinman en Wilbert Gieske, kruipen in de huid van de amateurspelers van 'Toneelgroep Het Zand'.

De toneelgroep mag eindelijk repeteren in de grote zaal van de schouwburg. Om het niveau omhoog te brengen, hebben ze voor deze voorstelling een professionele regisseur aangetrokken. De sfeer wordt steeds nerveuzer, er is nog maar weinig tijd tot de première, de regisseur wordt ongeduldiger, kostuums zijn nog niet af, er is geen decor en wie doet eigenlijk precies wat? En wie zit er steeds met het licht te klooien, wanneer komt Joop nou eindelijk en wie doet het met de regisseur, en wie niet? Allemaal vragen waar nog antwoord op verkregen moet worden, vóór de avond van de première.

Wannie de Wijn, schrijver en regisseur van Amateurs! was dé grote verrassing van het afgelopen seizoen met zijn grote zalen debuut De Goede Dood, deze voorstelling won de Toneelpublieksprijs 2008.


---