Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:

1 december 2009

Museon Wildlife Photo Community:
natuurfotografie-activiteiten waar fotografie door het publiek centraal staat

Op de zondagen 13 december 2009 en 21 februari 2010 worden er in het Museon speciale bijeenkomsten georganiseerd waar het fotowerk van het publiek centraal staat. Natuurfotografen Jan Vermeer en Peter Muller bespreken samen met Museon conservator en Bioloog Arno van Berge Henegouwen, door het publiek ingezonden fotowerk. Het is nog tot 7 december 2009 mogelijk fotowerk in te sturen. Kijk op www.museon.nl voor de deelnamevoorwaarden.

AANVANG: 14.00 uur.

TOEGANG: losse kaarten ¤ 12,500, serie van 2 lezingen ¤ 22,50. In dit bedrag is koffiee of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het dan mogelijk de tentoonstelling te bezoeken.

RESERVEREN: 070-3381423 of info@museon.nl.

Wildlife Photographer of the Year, expositie met 's werelds beste natuurfoto's

Tot en met 7 maart 2009 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year 2009' te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto's van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.

Record aantal inzendingen
The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 26e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen. 43.135 foto's van deelnemers uit 94 landen.

Vier Nederlanders vallen in de prijzen

Nederlandse natuurfotografen beginnen nu ook internationaal op te rukken. Na de doorbraak van Frans Lanting die een nieuwe ­ innmiddels veel gevolgde ­ stijl van fotograferen introduuceerde, zijn Nederlandse fotografen bezig hun plaats in het internationale veld in te nemen. In de nieuwste editie van de tentoonstelling in het Museon zijn vier Nederlanders, waaronder twee jongeren, genomineerd.

Miles Kenzo Kooren,dodelijke omhelzing in Maleisië. Leeftijdscategorie 11 tot 14

Er viel iets uit een boom in het Lambir Hills National Park in Maleisië. Miles Kooren waagde zich tot vlakbij een paradijsslang die zich meester had gemaakt van een gecko. Drama genoeg voor een eervolle vermelding.

Gertjan de Zoete, blauwe eksters in de Extremadura,Spanje

Aan de verschillen tussen de alarmroepen hoorde Gertjan de Zoete door welke roofvogel de eksters belaagd werden. Hij observeerde ze net zo lang totdat hij hun gedrag kende en ontdekte, dat ze hun schuwheid tenslotte makkelijk afleggen. En wie de blauwe ekster uit Spanje kent, twijfelt daar niet aan. Het resultaat is ijzersterk. Deze foto is niet gemaakt met een telelens, maar van vlakbij met een groothoeklens en infraroodontspanner.

Hans Nuijt, Vliegenzwammen. Leeftijdscategorie 11 tot 14

Iedere schooldag fietste de jonge Hans Nuijt over de Utrechtse heuvelrug bij Rhenen en ging hij even langs bij een arboretum om paddenstoelen te fotograferen. Deze foto is bijzonder door zijn eenvoud. Een prachtig lijnenspel van de stelen van de vliegenzwammen, de stammen van de berken erachter en de vage zwammen op de weg naar het verdwijnpunt rechts. Eenvoud ten top en voldoende voor een eervolle vermelding in Londen.

Jan Vermeer, Papegaaiduiker

Jan Vermeer doet niet voor de eerste keer mee. Al eerder wist hij door te dringen tot de besten. Zijn foto van de papegaaiduiker is in binnen- en buitenland wijd verspreid en bejubeld.

Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt ¤ 7,50 Kinderen van 4­11 jaar betalen ¤ 4,-- en-- en houders van een 65+Pas en CJP ¤ 6,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.