Gemeente Lansingerland

Wijzigingen OV-Lijnennet Lansingerland
Qbuzz

Vooruitlopend op de grote wijzigingen van het OV netwerk worden per 13 december al de eerste verbeteringen in Lansingerland in het OV gerealiseerd.

Eén van de wijzigingen die per 13 december al doorgevoerd wordt, vooruitlopend op het nieuwe lijnennet medio 2010, is het introduceren van de nieuwe lijn 174 Bleiswijk â Bergschenhoek â Berkel â Delft. Deze lijn vervult een lang gekoesterde wens om de drie B-kernen met elkaar te verbinden. Daarnaast biedt deze lijn een directe verbinding voor studenten en werknemers aan de TU Delft en voorwerknemer van TNO in Delft. Ook voor winkelend publiek is het een interessante lijn.

Snel naar Delft
Vanaf 13 december kunt u met deze nieuwe lijn 174 van Bleiswijk, via Bergschenhoek, en Berkel naar Delft. Binnen een half uur bent u vanuit Bergschenhoek in de TU wijk

Rechtstreekse verbinding Polikliniek Sint Franciscus Gasthuis Via lijn 174 krijgen alle kernen in Lansingerland een rechtstreekse verbinding met de polikliniek van het St. Franciscus Gasthuis aan de Oudelandselaan. Deze bus rijdt namelijk via de nabij gelegen Verlengde Laan van Romen.Lijn 174 brengt u ook naar de Randstadrail-halte Westpolder. Daar kunt u overstappen op RandstadRail naar Rotterdam Hofplein en naar Den Haag Centraal.

De nieuwe lijn 174 vervangt de huidige lijn 172/174.

Een andere wijziging die met ingang van volgend jaar gerealiseerd wordt, is de uitbreiding van lijn 173 in de avonden en op zondag. In de huidige situatie rijdt lijn 173 in de genoemde perioden slechts het traject Zoetermeer â Bleiswijk â Bergschenhoek. Reizigers die verder willen reizen richting Rotterdam, moeten in de huidige situatie in Bergschenhoek overstappen op lijn 170 naar Rotterdam Centraal. Door lijn 173 naar Rotterdam Centraal door te laten rijden, komt deze vervelende situatie te vervallen: reizigers tussen Bleiswijk, Bergschenhoek en Rotterdam hebben hierdoor een rechtstreekse verbinding.
Â
Opheffen lijn 176
Er is gebleken dat buslijn 176 weinig klanten trekt vanwege de drukke route over de Molenlaan in Rotterdam-Hillegersberg. Door deze drukte kan de reistijd enorm oplopen en het zorgt voor een weinig betrouwbare dienstuitvoering. Het gevolg is dat reizigers alternatieven zoeken en geen gebruik maken van lijn 176.

Qbuzz heeft er daarom voor gekozen om lijn 176 per 13 december 2009 al op te heffen. Voor de klanten die nu gebruik maken van lijn 176 zijn de volgende alternatieven beschikbaar:


* Klanten die reizen van en naar Pijnacker, kunnen gebruik maken van de (gewijzigde) lijn 171 (Rotterdam CS â Pijnacker)


* Klanten die reizen binnen Berkel en Bergschenhoek kunnen gebruik maken van de lijnen 170, 171, 173 en 174.


* Klanten die reizen van en naar Hillegersberg en Rotterdam Alexander kunnen reizen met lijn 170 en 173 en bij de halte Grindweg overstappen op lijn 35 van de RET naar Rotterdam Alexander.


* Klanten die reizen naar Rotterdam Alexander kunnen bovendien gebruik maken van de lijnen 170 en 173 tot station Rotterdam Noord en verder reizen met de trein naar Rotterdam Alexander. Dit is verreweg het snelste alternatief in de spits en ook sneller dan de huidige lijn 176.

Â

Lijn 171 wordt verlengd naar Pijnacker
Met het verdwijnen van lijn 176, vervalt de bediening van Pijnacker. Om er toch voor te zorgen dat de busverbinding van en naar Pijnacker niet verdwijnt, wordt lijn 171 verlengd van Berkel en Rodenrijs naar Pijnacker. Daarnaast rijdt lijn 171 vanaf 13 december een extra lusje over de Oudelandselaan, Rivierenstraat en Oostmeerlaan, om de polikliniek van het St. Franciscus Gasthuis aan de Oudelandselaan en de haltes in Meerpolder te bedienen.

Â

Huidige lijnen 172 en 174 vervallen
De nieuwe routes van lijn 171 en 174 en de bestaande routes van lijn 170 en 173 leiden grotendeels over de trajecten van de huidige lijnen 172 en 174 in Berkel en Bergschenhoek. Gezien de erg matige bezetting van deze lijnen momenteel (gemiddeld 2 klanten per rit) stoppen deze lijnen vanaf 13 december.

Aansluiting Rotterdam Centraal
Alle overige lijnen blijven rijden zoals ze momenteel rijden. Dit betekent dus dat lijn 170, 171, 173 en 204 gewoon naar Rotterdam Centraal blijven rijden. Zodra RandstadRail naar Rotterdam Centraal gaat rijden in plaats van naar Rotterdam Hofplein, gaan er ingrijpende wijzigingen plaatsvinden in het busnet van Lansingerland. Hierover informeren we u te zijner tijd.Â

Â

Hieronder kunt u de nieuwe dienstregeling downloaden.Â

Te downloaden:

* Nieuwe dienstregeling per 13 december.pdf (23,67 KB)