Nationale Ramp-Examen - zondag 13 december in Paradiso

07/12/2009 16:16

Paradiso Amsterdam

Hoe groot is het wettelijk toegestane risico dat je in Nederland komt te overlijden door een ramp? Wat moet je doen als je in een hysterische menigte terechtkomt? Hoe en wanneer communiceer je een mogelijke pandemie? Het Nationale Ramp-Examen is een theatraal programma over onze moraal rond tegenslag en rampspoed. Het is óók een crash course omgaan met rampen.

Presentatie: Joris Luyendijk (ook als animatie aanwezig!)

Paradiso Zondag 13 december 15:00 uur

Voor het Nationale Ramp-Examen wordt de Grote Zaal van Paradiso omgebouwd tot Examenzaal. Op groot scherm worden virtuele rampsimulaties getoond. Zo wordt je geconfronteerd met een terroristische aanslag, een gifwolk of een groep agressieve hooligans. Deze worden gevolgd door multiple choice vragen en middels een stemkastje geef je antwoord. Hoewel de rampscenario's fictief zijn, verwijzen ze naar situaties die zich daadwerkelijk in de realiteit voordoen of hebben gedaan: denk aan de Poldercrash of Hoek van Holland.

Experts zijn aanwezig om feedback te geven. Niet alleen wat je wel of niet behoort te doen bij een ramp wordt besproken, de scenario's vormen ook de opmaat voor dilemma's en vragen die spelen bij rampen(bestrijding) in een - uiteindelijk - heel veilig land. Want hoe tolerant zijn we nog naar pech? Welke verwachtingen hebben we van onszelf en anderen, zij het overheid of hulpdiensten? Wie achten we waarvoor verantwoordelijk - en wat mag het uitsluiten van risico's kosten?

Dit is het vierde Examen programma dat Paradiso organiseert over een maatschappelijk belangrijk thema. Eerder was daar het Nationale Inburgerings-Examen, het Koe-Examen en het Sharia-Examen.

Experts: Ira Helsloot (hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid), Berthold Gersons (hoogleraar psychiatrie en trauma-expert), Manon Ostendorf (crisisvoorlichter Nationaal Crisiscentrum BZ), Corrie Kars (politie Amsterdam), Frank van Herpen (brandweer, leidinggevende Poldercrash), Bart Klijnsma (adviseur crisisbeheersing en rampenbestrijding), Fons Hertog (burgemeester Haarlemmermeer ten tijde van de Schipholbrand) en vele anderen.

Je persoonlijke uitslag laat zien wat voor ramptype je bent!

Voor het Nationale Ramp-Examen wordt de simulatiesoftware van E-Semble ingezet, dat normaliter wordt gebruikt bij oefeningen van hulpdiensten.

Zondagmiddag 13 december 15:00 - 17:00 Paradiso, Amsterdam

Meer info op: http://rampexamen.paradiso.nl





http://rampexamen.paradiso.nl