Gemeente Breda

Meer bussen in en rond Breda

Op zondag 13 december gaat de nieuwe dienstregeling in voor het openbaar busvervoer in en rond de stad. Hiermee sluit Breda aan op de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die op dezelfde dag ingaat.

Behalve aanpassing en uitbreiding van sommige stadsbuslijnen valt de uitbreiding op van de dienstregeling op zondagochtend. Daarnaast krijgen veel streeklijnen meer ritten, zoals de snelle buslijnen van Volans naar Etten-Leur. Ook de dienstverlening van de Brabantliner naar Utrecht gaat omhoog.
De prijs van de goedkope buskaartjes waarmee de provincie al langer een proef doet gaat in ieder geval tot 1 juli 2010 niet omhoog.

Stadsdienst
Binnen de stadsdienst is er een routeverandering in Tuinzigt. Hier rijdt lijn 1 rijdt voortaan in twee richtingen via de Lunetstraat en Meidoornstraat. De route via Haagweg, Dijklaan en Acaciastraat vervalt hiermee. Ook de lijnvoering van de lijnen 1 en 7 in het Ginneken, Brabantpark en Heusdenhout verandert op onderdelen. Lijn 11 naar Bavel gaat op werkdagen overdag elk half uur rijden en rijdt voortaan op alle dagen door tot âs avonds laat. De route loopt via de Haven en het busstation aan de Karnemelkstraat. Lijn 8 rijdt in de ochtendspits elke 10 minuten met extra lange bussen van het centraal station naar de Avans Hogeschool.
Op zondag beginnen alle ritten van het stadsvervoer één uur eerder.

Streeklijnen
De lijnen 10 en 132 gaan niet meer via de Haven en Karnemelkstraat maar alleen via de Vlaszak.
Veel streekbuslijnen krijgen meer ritten zoals lijn 127 naar Oosterhout, lijn 117 naar Zevenbergen, lijn 126 naar Oosterhout-Geertruidenberg, lijn 131 naar Gilze-Rijen/Tilburg en lijn 132 naar Baarle-Nassau/Tilburg.
Dit geldt ook voor de snelle buslijnen 311, 312 en 316 van Volans naar Etten Leur.
Verder komen er meer ritten op lijn 10. Zo rijden de bussen op deze lijn in de spits elke 10 minuten met extra lange bussen van het centraal station naar de Avans hogeschool.
De snelle Brabantliner naar Utrecht rijdt vier keer per uur met nieuwe, extra comfortabele bussen. Ook wordt de reistijd korter doordat de bussen op de A27 van meer vluchtstroken gebruik kunnen maken.

Goedkope buskaartjes
Als onderdeel van een proef van de provincie kunnen volwassenen van 65 jaar en ouder en kinderen van 4 tot en met 11 jaar in heel Brabant reizen voor ⬠0,30 per uur. Voor busreizigers van 12 tot 64 jaar zijn de tarieven ⬠0,60 (daluren) of ⬠0,90 per uur (in de spits). De proef met goedkoop openbaar loopt op 1 juli 2010 af. Voor de snelbuslijn naar Antwerpen/Hulst en de Brabantliner naar Utrecht gelden andere of deels andere tarieven.

Breda, 11 december 2009