Nog niet eerder getoond werk van Serge Game

30/11/2009 07:53

Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam

Unisono 21: Serge Game.

Totally Together

13 december 2009 - 14 maart 2010

Het Stedelijk Museum Schiedam organiseert van 13 december 2009 tot en met 14 maart 2010 de tentoonstelling Unisono 21: Serge Game. Totally Together. In de tentoonstelling zijn de meest recente schilderijen en tekeningen van Game opgenomen die een actueel beeld geven van zijn unieke beeldtaal en werkwijze. Serge Game's schilderijen zijn op het eerste gezicht raadselachtig; de afgebeelde amorfe structuren in heldere kleuren lijken nog het meest op microscopische organismes of cartoonachtige figuurtjes. De geschilderde voorstellingen zijn niet eenduidig te interpreteren. Gaat het Game om de verbeelding van een zichtbare werkelijkheid of staat bij hem de schilderkunstige handeling centraal? Totally Together laat zien dat uiteenlopende schilderkunstige uitgangspunten op een bijzondere wijze samenkomen in zijn werk.

Serge Game (Tilburg, 1970) woont en werkt in Rotterdam. De schilderijen uit de afgelopen vier jaar roepen vragen op. Het zijn kleurrijke amorfe structuren en substanties op het doek die vormen uit de zichtbare werkelijkheid lijken te representeren. Of zijn het juist schilderkunstige exercities waarin de kunstenaar de formele mogelijkheden van het schilderen onderzoekt?

In het recente werk van Game ligt de nadruk op de vorm. Zijn schilderijen zijn abstract in de zin van: niet rechtstreeks verwijzend naar een visuele werkelijkheid. Ze lijken een ander soort werkelijkheid te representeren die zich afspeelt buiten ons gezichtsveld, op microniveau, te klein om met het blote oog te kunnen waarnemen. Zelf hanteert Game voor zijn huidige werk de term organische abstractie. Het is een verwijzing naar hetgeen is afgebeeld, maar tegelijk iets zegt over de wijze waarop hij schildert: het gaat er niet alleen om wat er wordt weergegeven, maar vooral ook om hoe die voorstelling tot stand komt.

Serge Game maakt tekeningen die hij ook als uitgangspunt gebruikt voor nieuwe schilderijen. Hij probeert bij het tekenen zo spontaan en ongecontroleerd mogelijk te handelen, waarbij kwast en verf leiden tot onvoorspelbare organische vormen die vervolgens op linnen worden uitvergroot en uitgewerkt. Tijdens het schilderen van de vormen op het doek maakt hij weloverwogen beslissingen in verf en structuur voor de uiteindelijk logisch samenhangende composities.





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl