Ingezonden persbericht


DE KRIS VAN DE SULTAN
Zondagmiddaglezing in Museum Volkenkunde

13 december 2009, LEIDEN

Tijdens de lezing op zondagmiddag 13 december in Volkenkunde vertelt conservator Indonesië, Francine Brinkgreve over de betekenis van de rijkssieraden van de Sumatraanse Sultans. De lezing, die aansluit bij de tentoonstelling Sumatra tercinta - Het Geliefde Eiland, maakt deel uit van de reeks zondagmiddaglezingen die Volkenkunde tot en met april 2010 organiseert. Luisteren naar een actueel of bijzonder onderwerp en aansluitend tijdens een borreltje in het museumrestaurant napraten met de lezinggever: de ideale zondagmiddagbesteding! De lezing begint om half vier: is er dus alle tijd om eraan voorafgaand Sumatra tercinta en de andere tentoonstellingen in het museum te bezoeken.

De bijzondere kris Si Ginjai van de Sultan van Jambi heeft een hoofdrol in deze lezing. Conservator Francine Bringreve schetst als het ware een biografie van deze kris. Volgens de oorsprongsmythe is Si Ginjai afkomstig uit het machtige rijk Majapahit, waarvan het centrum op Java lag. Hoe kwam hij op Sumatra terecht en waarom was hij daar zo belangrijk? En hoe en waarom is hij uiteindelijk in het Museum Nasional terechtgekomen? Andere stukken die vanwege hun boeiende geschiedenis en symbolische betekenis aan de orde komen zijn onder andere de kroon van de Sultan van Siak en de sabel van de Sultan van Riau.

Aanvang: 15.30 uur. Arrangementsprijs: ¤ 12,50 (lezing en boorrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van ¤ 6, 50.

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Extra open (kerstvakantie) op maandag 21 en 28 december 2009. Op woensdag zijn de vaste en galerijtentoonstellingen GRATIS. Kinderen t/m 12 jr.: GRATIS (t/m 3 januari 2010). Er geldt een toeslag van ¤ 1,00 voor de tijdelijke tentoonstellingen.