Ingezonden persbericht



---


Bettine Vriesekoop bezoekt tentoonstelling 'The Games must go on...'

Met deze legendarische uitspraak door voormalig IOC-voorzitter Avery Brundage werd besloten om de Olympische Spelen van München 1972 te laten doorgaan. Tijdens deze Spelen vond het gijzelingsdrama plaats. Palestijnse terroristen drongen het Olympisch Dorp binnen en eisten de vrijlating van 234 gevangenen; twee sporters werden neergeschoten. Later vonden in een chaotisch vuurgevecht op het vliegveld acht terroristen, negen gijzelaars en een agent de dood. Enkele individuele atleten uit Nederland, Noorwegen en de Filippijnen besloten de Spelen te verlaten.

Hoe denkt Bettine Vriesekoop over zulke situaties? Moeten de Spelen doorgaan of zou zij dezelfde daad stellen als de individuele atleten in 1972? Op zondag 13 december om 14.00 zal Bettine Vriesekoop een lezing geven in het Nationaal Bevrijdingsmuseum over de Olympische Spelen van Beijing 2008. De toewijzing van de Spelen aan China was controversieel in sommige kringen wegens de politieke situatie en de mensenrechtenschendingen. Bettine Vriesekoop kent als voormalig tafeltennisster beide zijdes van de medaille. Zelf nam zij deel aan de Olympische Spelen van Seoel in 1988. De vele contacten met Chinese tafeltennissters inspireerden Bettine Vriesekoop tot het volgen van een studie Sinologie, waardoor zij voor het NRC-Handelsblad als correspondent voor China en de Olympische Spelen aldaar kon schrijven. Deze lezing vindt in het kader van de tentoonstelling 'The Games must go on.' plaats. De tentoonstelling laat twee kanten van één medaille zien: enerzijds de sportieve schoonheid van de Olympische Spelen, anderzijds een terugblik op de gespannen verhouding tussen sport, politiek en mensenrechten. Ook zeker voor sportliefhebbers is de expositie een aanrader. Sportieve prestaties van Nederlandse atleten en de uiteindelijke winnaars vanaf 1936 komen ruim aan bod.

Kaarten voor een lezing door Bettine Vriesekoop en een museumbezoek zijn verkrijgbaar voor E 15,-. De kaarten kunt u reserveren onder het volgende telefoonnummer: 024-3974404 of via de mail info@bevrijdingsmuseum.nl