Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Salon Parkstad

13 december 2009 - 17 januari 2010

SCHUNCK* introduceert Salon Parkstad, een tweejaarlijkse overzichtstentoonstelling die de 'state of the art' laat zien van de professionele beeldende kunst in Parkstad Limburg.

Salon Parkstad zorgt voor contact en discours tussen kunstenaars en het publiek uit de eigen regio. De kunstenaar toont zijn werk en eist zijn plek op binnen deze samenleving: regionaal, nationaal maar ook globaal. Salon Parkstad geeft het publiek zo een beeld van de kwaliteit en diversiteit van de kunst en van kunstenaars die een binding hebben met Parkstad.

Op zondag 13 december om 15.00 opent de wethouder cultuur van Heerlen de eerste editie van Salon Parkstad.

Salon Parkstad 2009 toont een selectie werken, beoordeeld op professionaliteit, kwaliteit en eigenheid, maar geeft geen volledig beeld. De tentoonstelling heeft dan ook nog een tweede functie. Het gesprek in de Salon moet prikkelen en leiden tot discussie. Bijvoorbeeld over de kwaliteit en diversiteit van de kunst in de regio. Maar ook over het gevoerde cultuurbeleid en het atelierbeleid van de Parkstadgemeenten en de Provincie Limburg. En over de mogelijkheden en kansen die de instituten en musea bieden aan de 'eigen' kunstenaar. Kunstenaars, organisaties en instanties, overheid en publiek moeten met elkaar in debat, om zo een spannende en dynamische omgeving te vormen waarin kunst, kunstenaar en publiek kunnen groeien.

In de Salon zijn nagenoeg alle beeldende disciplines vertegenwoordigd: schilderkunst, fotografie, beeldhouwkunst, installaties en nieuwe media. De eerste editie van Salon Parkstad toont werk van de volgende kunstenaars:

Ruud Aarts / Marianne van der Bolt / Ilona van den Brekel / Jean-Michel Crapanzano / Ivo Daniëls / Toine Dekkers / Martijn Lucas van Erp / Paulien Föllings / Les Deux Garcons / Hub Gatignon / Carry Gisbertz en John Herstein / Fabrice Hermans / Erick van Heugten / Toon Hezemans / Lidy Jacobs / Resita Jung / Willem van Kempen / Joseph Kerff / Michael Kolenbrander / Chacha / Dave de Leeuw / Nieke Lemmens / Theo Lenssen / Ray Moonen / Rimke Nolten / Martine Pieck / Kaza Poorter / Frits van Roon / Hubert Sijben / Maarten Spons / Fienke Teeken / Marc Truijen / Elisabeth de Veen / Remi Vervloet / Willem Willms / Jos van Wunnik.

Flankerende programmering
Salon Parkstad organiseert aanvullend op de expositie samen met kunstencentrum Signe een omlijstend programma met een 'writersafternoon', film, 'de kunstenaar vertelt', muziek en debat.

'Coming Home for Christmas' Writers Afternoon:
'Coming home for Christmas' is een initiatief van kunstencentrum Signe rond kunstenaars die Parkstad hebben verlaten. Tijdens de Writers Afternoon komen Peter Winkels, Michael Berg en Gé Vaartjes langs en lezen voor uit eigen werk. Marcel van der Heyden brengt deze middag Cubaanse liederen ten gehore brengen. 20 dec, 16 uur, kunstencentrum Signe

Film 'Heerlen: Under Construction' (documentaire, 15 min.): In SCHUNCK* wordt de film 'Heerlen: Under Construction' van Michael Kolenbrander, een van de deelnemende kunstenaars aan Salon Parkstad, vertoond. 'Heerlen: Under Construction' toont een stad die zichzelf opnieuw moet opbouwen en definiëren, en laat het leven zien van een van haar inwoners, die met zijn eigen creatieve proces bezig is. Kolenbrander zal een inleiding geven op de film en na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. 9 jan, 14.30 uur, SCHUNCK*

De kunstenaar vertelt:
Een aantal van de deelnemende kunstenaars aan Salon Parkstad is in de tentoonstelling in SCHUNCK* aanwezig zijn om een toelichting te geven op hun werk en vragen van bezoekers te beantwoorden. 9 jan, 15 uur, SCHUNCK*

Muziek en debat:
De 'State of Art' in Parkstad wordt bediscussieerd in een debat, gevolgd door een 'laid back music' optreden van Le Hot Club du SCHUNCK*, met Pieter Vermeulen, Mylene Schrijen en Rick Huijts. 10 jan, 15 uur, gratis, SCHUNCK*



Ingezonden persbericht