Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Henk Fonville

heer en meester

13 december 2009 - 17 januari 2010

Henk Fonville (Haarlem, 1919) heeft als tekenleraar en initiator van de Tekenclub aan de wieg gestaan van menig artistiek talent in Parkstad. Ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag in 2009 verzorgt SCHUNCK* tijdens de Salon Parkstad een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Henk Fonville behaalde zijn diploma MO-tekenen in 1944 aan de Amsterdamse Rijksnormaalschool, tegenwoordig Rietveld Academie. In een tijd van bezetting, honger, overleving en bevrijding genoot Fonville les van Jan van Tongeren en later van de Nederlandse impressionist Kees Verwey, van wie hij ondermeer les kreeg in diens vermaarde atelier aan het Spaarne in Haarlem.

In 1945 werd Fonville benoemd tot docent tekenen en kunstgeschiedenis aan het Bernardinuscollege, een Heerlense scholengemeenschap van reputatie. Hij richtte daarnaast de naschoolse Tekenclub op waarin hij menig kunstenaar uit Parkstad de eerste beginselen van de tekenkunst bijgebracht en zijn passie voor de kunsten overdroeg. Ook was Fonville initiator van tentoonstellingen en presentaties van kunstwerken van zijn leerlingen. Bovendien organiseerde hij tentoonstellingen van gevestigde kunstenaars. Gedurende vier decennia heeft hij studenten in Heerlen voorzien van een gezonde basis op het gebied van kunst en maatschappij. Fonville stond mede aan de basis van de creativiteit en de artistieke kritische massa waar Heerlen en Parkstad op dit moment nog steeds de vruchten van plukken. In 1983 neemt Fonville afscheid als docent en gaat hij verder als zelfstandig kunstenaar. Hij blijft al die tijd in Heerlen woonachtig.

Als kunstenaar gaat zijn voorliefde vooral uit naar het fijnschilderen (olie- en acrylverf) en het aquarelleren. Deze twee richtingen hebben zijn schilderkunstig oeuvre dan ook voortdurend bepaald. Twee totaal verschillende technieken die hem ooit door twee leraren werden bijgebracht die eigenlijk elkaars tegenpool waren: Jan van Tongeren (1897-1991), een bekend realistisch schilder, en de vermaarde Kees Verwey (1900-1995), een dromer over stof, kleur, toets, toon, licht en blauwgrijs.

Stillevens, vooral bloemen zijn, naast meer poëtisch realistisch werk en alledaagse taferelen, kenmerkend voor zijn oeuvre.

Flankerend programma

Op donderdag 7 januari geeft het MaaString Quartet tussen de werken van Henk Fonville een concert. Het MaaString Quartet, bestaande uit Till Mengler (viool), Anna Mavrommatis (viool), Nadine Hilkens (viola) en Tomasz Lecyk (cello), brengt een klassiek repertoire met werken van o.a. Beethoven, Bartók, Cage en Stravinsky. De avond zal worden ingeleid door Cees Snijders, collectioneur van het werk van Henk Fonville. do 7 januari, 19.30 uur, gratis