Gemeente Voorschoten

Kerken luiden noodklok

Dorpskerk In Voorschoten luiden de kerkklokken op 13 december 3,5 minuut voor het milieu.

De kerken vragen hiermee aandacht voor de grote VN Klimaatconferentie die dezer dagen in Kopenhagen plaats vindt. Ze roepen de wereldleiders op om tot overeenstemming te komen om de klimaatproblemen wereldwijd op korte termijn op te gaan lossen en dan wel op een rechtvaardige en effectieve manier. Over de hele wereld luiden de klokken vanaf 15.00 uur plaatselijke tijd. Zo wordt er dus een dag lang geluid.

Van ouds werden klokken en trommels gebruikt om de samenleving voor gevaar te waarschuwen. Ook nu zijn we in gevaar vanwege de toenemende uitstoot van broeikasgassen. Als eerste zal de uitstoot van CO2 moeten dalen van 390 naar 350 deeltjes per miljoen. Volgens de deskundigen is dat een veilig getal. Sommigen klokken luiden dan ook 350 keer.

Bewust omgaan met energie
Aan ieder die deze klokken hoort vragen we om zelf ook bewuster met energie en grondstoffen om te gaan. Wij moeten toch met elkaar bereidt zijn om onze aarde niet te verkwanselen zodat komende generaties ook nog kwaliteit van leven zullen hebben. Wij zijn op een keerpunt aangekomen en binnenkort, zo vertellen ons de onderzoekers, is er een versnelling van de problemen te verwachten tenzij we nu stappen in een andere richting gaan zetten. Laat uw auto meer staan, de fiets is een prima alternatief. Zet uw verwarming een graadje lager en trek een behaaglijke trui aan. En bedenk zelf wat u nog meer kunt doen op dit vlak. Op internet zijn legio tips te vinden, geef ze ook aan elkaar door. Kijk bijvoorbeeld op www.klimaatbelofte.nl

Informatieavond
De Raad van Samenwerkende Kerken van Voorschoten (RvSKV) vraagt dan ook dringend uw aller aandacht voor de Klimaatproblematiek en de oplossingen daarvoor. Zij nodigt u ook van harte uit om de informatieavond rond Klimaat op 21 januari 2010 bij te wonen. De spreker is dan Hans Schravesande, hij woont ook de klimaatconferentie namens de landelijke kerken in Kopenhagen bij en zal ons daarvan verslag doen. Nadere informatie volgt in januari.

Klimaat Manifestatie
U kunt ook nog zaterdagmiddag 12 december naar de Jaarbeurs in Utrecht komen waar een grootse Klimaat Manifestatie wordt gehouden. Hier doen alle grote Natuur-, Milieu-, Vrouwen-, Ontwikkelings, en Jongerenorganisaties van Nederland aan mee. Het wordt een interessant programma, zie www.beattheheatnow.nl

Van Utrecht zal de speciale trein met ministers en andere deelnemers naar Kopenhagen vertrekken, beschilderd met ingestuurde klimaatleuzen. Ook een fietstocht vanuit Europa komt langs deze middag en vertrekt vandaar ook naar Kopenhagen. Een groep met elektrische scooters is al vertrokken. Ook kunt u nog een boodschap meegeven aan Minister President Peter Jan Balkende.


* 12 december 2009