Ministerie van Defensie

Lezing: Albert Kruyt, zendeling in Nederlands-Indië

Datum: 13 december 2009 Tijdstip: 14.00 - 16.00 uur Locatie: museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Dr. G. Noort belicht de achtergronden van de zending en missie in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Noort is docent aan het Hendrik Kraemer Instituut, een kenniscentrum van de Protestantse Kerk in Nederland dat opleidingen verzorgt op het gebied van zending, diaconaat en ontwikkelingssamenwerking.

In de periode 1800-1945 werkten talloze zendelingen en missionarissen in Nederlands-Indië. Waar was het deze mensen om te doen? Ging het hen om bekeringswerk of beschavingswerk? Hoe stond de koloniale overheid tegenover hun werk? Noort gaat in op deze en andere vragen aan de hand van het leven en het werk van Albert Kruyt.

Zendeling

Kruyt was van 1892 tot 1932 op Midden-Celebes als zendeling werkzaam bij de To Pamona. Hij was de eerste die door het Nederlands Zendeling Genootschap (NZG) naar dit gebied uitgezonden werd. Gedurende de veertig jaar dat hij daar werkte verwierf hij bekendheid vanwege de vernieuwende wijze waarop hij het zendingswerk aanpakte en zijn vele etnologische publicaties. Kenmerkend voor zijn denken was een evolutionaire visie op de ontwikkeling van religies. Missionair werk betekende voor hem niet strijden tegen het 'verwerpelijke heidendom' van de To Pamona, maar bevorderen van het al aanwezige godsgeloof.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Volksuniversiteit Arnhem

Reserveren

Toegangsprijs inclusief museumentree: EUR 10,- Inschrijving is noodzakelijk: telefoon 026-4422363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem