Gemeente Nijmegen

Uitgaanspubliek kan vanaf 13 december 's nachts met de bus

22/04/2009

Stappers uit Nijmegen en omgeving kunnen vanaf 13 december 's nachts met de bus naar huis. Dat is een van de nieuwe afspraken met Novio. De bussen van het nachtnet rijden op vrijdag- en zaterdagnacht driemaal vanaf Nijmegen CS en Plein 1944 naar Nijmeegse wijken en de belangrijkste dorpen in de omgeving.

Novio is door de Stadsregio begin april gekozen tot nieuwe vervoerder in de stadsregio Arnhem-Nijmegen. In de concessie die Novio voor de komende drie jaar van de Stadsregio krijgt, staan meerdere verbeteringen voor het busvervoer in Nijmegen. Een van de belangrijkste is dat de bussen stukken schoner gaan rijden. Vanaf 13 december rijden de buslijnen 1 tot en met 11, 30 én de Waalsprinter op aardgas. Novio schaft hiervoor 75 nieuwe aardgasbussen aan. Dit is zeer gunstig voor het (leef)klimaat en de luchtkwaliteit in vooral het centrum van de stad door de verminderde uitstoot van NOx, CO2 en fijnstof. De aardgasbussen zijn stiller en trillen minder. Ook krijgen alle bussen een lage vloer om voor iedereen een gemakkelijke instap mogelijk te maken en komen er twee rolstoelplaatsen in elke bus. Streekbussen blijven op diesel rijden.

Nachtnet
Novio rijdt vanaf half december zowel op de vrijdag- als de zaterdagnacht. Per nacht worden drie ritten gereden, die om 2.10 uur, 3.20 uur en 4.30 uur vertrekken vanaf station Nijmegen Centraal en vijf minuten later vanaf Plein 1944. In totaal zijn er zes nachtlijnen die zowel de Nijmeegse wijken bedienen als de omliggende kernen. De zes lijnen:


1. Lijn 12 gaat naar de kernen Lent, Bemmel, Haalderen, Gendt en Doornenburg

2. Lijn 13 gaat naar de kernen Berg en Dal, Beek, Ooij, Erlecom, Leuth en Millingen aan de Rijn

3. Lijn 14 gaat naar de wijken Heseveld en Neerbosch Oost en de kernen Alverna en Wijchen

4. Lijn 15 gaat naar de kernen Weurt, Beuningen, Ewijk, Winssen, Deest, Afferden en Druten

5. Lijn 16 gaat naar de wijken Galgenveld, Hatert, Dukenburg en Lindenholt

6. Lijn 17 gaat naar de wijken Willemskwartier, Hazenkamp en Grootstal en de kernen Malden, Molenhoek en Mook

Bij de vertrektijden is rekening gehouden met aansluiting op de laatste treinen die op het NS-station binnenkomen.

Meer ritten
Belangrijkste andere verbeteringen zijn de uitbreidingen van de diensten van lijn 10 en 25. Lijn 10 (Heijendaal-shuttle) gaat overdag vaker rijden. In plaats van iedere 7,5 minuut gaat lijn 10 elke 4 minuten rijden, net als nu reeds in de spits. In de ochtendspits rijdt een aantal buslijnen als lijn 10 door naar Heijendaal, om de grote piek op te vangen.

Lijn 25 rijdt vanaf 13 december vanaf Visveld via de Vrouwe Udasingel, waar de gemeente enkele bushaltes aanlegt, en de Prins Mauritssingel naar het centrum, centraal station en Heijendaal. Deze lijn gaat ook in de daluren elk halfuur rijden, waarmee het dus geen spitslijn meer is. In de avonduren rijdt lijn 25 niet verder dan centraal station.

Ook de Winkelpendel vanaf de P&R Waalsprinter krijgt er ritten bij. Op zaterdag start de winkelpendel een uur vroeger, om 10.00 uur.

De gunning aan NOVIO is nog voorlopig. Andere partijen hebben wettelijk gezien het recht om binnen zes weken bezwaar aan te tekenen. Daarna wordt de opdracht definitief aan NOVIO verleend.

Bijlage: kaartje nachtnet. Kleine wijzigingen voorbehouden.