Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Rotterdam, 12 november 2009

KHALED, DE KONING VAN DE RAÏ-MUZIEK, OP 13 DECEMBER IN WATT ROTTERDAM

Khaled staat al twee decennia bekend als de koning van de Raï-muziek. Op zondag 13 december geeft de zanger een concert in de Grote zaal van WATT in Rotterdam. Met zijn muziek weet Khaled een brug te slaan tussen traditionele muziek uit de Maghreb en Westerse muziek en heeft zo de raï gemoderniseerd. In de jaren '90 kreeg de Algerijn commercieel succes met de hits Didi (1992) en de klapper Aïcha (1996), waarmee hij maar liefst negentien weken in de Nederlandse hitlijsten stond.

Raï werd van oorsprong gezien als muziek voor rebellen en het uitschot van de samenleving, gezien de teksten waarin vaak controversiële meningen worden verkondigd. In de jaren '80 en '90 waren diverse Raï-zangers in Algerije het doelwit van religieuze fundamentalisten. Khaled vluchtte om die reden in 1986 naar Frankrijk waar hij vanuit Parijs uitgroeide tot zeer succesvol artiest.

Op zijn tweede album Khaled (1992) werkt hij samen met wereldmuziekproducer Michael Brook, die eerder werkte met Youssou N'dour. Zijn ervaring, Khaleds soulvolle stem en talent om elektronische instrumenten in te zetten zonder de traditionele sfeer te verliezen bleek een gouden combinatie. Het album met single Didi was een succes en Khaled werd de eerste superster van de Raï.

Dit succes werd bestendigd met het daaropvolgende album Sahra met megahit Aïcha. Khaled is met steeds meer stromingen als jazz, funk, reggae, Afrikaanse ritmes en pop gaan spelen. Met zijn muziek wil hij barrières en vooroordelen doorbreken. Door met mensen van ieder ras en geloof samen te werken wil hij laten zien dat er in muziek geen racisme is. Dit jaar bracht Khaled zijn negende studioalbum getiteld Liberté uit.

Tickets voor Khaled in WATT zijn vanaf zaterdag 14 november 10:00 uur in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van WATT, alle 400 Primera winkels in Nederland, en in Rotterdam tevens bij Plato en Velvet Music.

ZO 13 12 2009 KHALED @ WATT (GROTE ZAAL)
West-Kruiskade 26-28, 3014 AS Rotterdam
Deuren open 19:00u / Aanvang programma 20:30u
Tickets a E 36,00 (excl. servicekosten) zijn vanaf zaterdag 14 november te koop via de website van WATT, alle Primera winkels, en Plato en Velvet in Rotterdam.

www.watt-rotterdam.nl

*** Einde persbericht ***