Gemeente Tilburg

Busroute in Udenhout drastisch ingekort

Gemeente Tilburg zeer ontevreden over besluit provincie

Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 13 december 2009 wordt de busroute van lijn 9 in de noordelijke helft van Udenhout drastisch ingekort. Dit is het gevolg van een besluit van de provincie Noord-Brabant. De provincie heeft hiervoor gekozen omdat de bussen door de lengte van de route vaak vertragingen opliepen. De provincie Noord-Brabant en Veolia Transport hebben echter nooit gegevens geleverd, die aantonen dat de bus veel vertraging oploopt. Daarnaast zijn er ook geen klachten van reizigers over deze vertragingen bekend. Tilburg is dan ook zeer teleurgesteld dat de provincie nu dit besluit neemt.
"De gemeente is het met dit besluit beslist niet eens", aldus wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer). "We hadden juist een aantal verbeteringsmaatregelen in voorbereiding om de situatie voor de bus te verbeteren. Het is wel heel merkwaardig dat de provincie als reactie op dit voorstel nu besluit de route in te korten, zonder de effecten van deze maatregelen af te wachten. We hebben nog geprobeerd met de provincie in gesprek te gaan en ook nog alternatieve voorstellen gedaan, maar dit heeft niet mogen baten. Veel reizigers worden de dupe van dit besluit, en de bereikbaarheid van Udenhout verslechtert aanzienlijk. De maatregel is wat ons betreft absoluut niet nodig. De provincie heeft hier veel te weinig rekening gehouden met de lokale situatie." Lijn 9
Lijn 9, die nu nog via de Groenvelde, Perweide en Achthoevenstraat rijdt, zal vanaf 13 december gaan rijden via de Kreitenmolenstraat (zie bijgevoegde kaart). Dit heeft als gevolg dat mensen uit het noorden van Udenhout minimaal 500 meter of meer extra moeten lopen naar een bushalte. Het gaat dan om ongeveer 50 busreizigers (per dag), die nu in kunnen stappen op de haltes Groenvelde en Achthoevenstraat. Deze beide haltes vervallen.
De gemeente Tilburg had juist een aantal maatregelen in voorbereiding om de situatie voor de bus te verbeteren. Zo wilde Tilburg vijf verkeersdrempels weghalen en tien verkeersdrempels zo aanpassen, dat ze minder overlast voor het openbaar vervoer opleverden. Door het inkorten van de route worden die nu overigens niet uitgevoerd. De doorstroming op de route zal daarnaast verbeteren, doordat de werkzaamheden op de Ringbaan Oost, de Spoorlaan en de Heuvelring zijn afgerond. Dit persbericht beschrijft activiteiten in Tilburg op initiatief van externe partijen.




Gemeente Tilburg