Ingezonden persbericht


zondag 13 december in SYB:

feestelijke presentatie

VOORBIJ DIE WARME ZOMER
Gerwin Luijendijk & Kathrin Maria Wolkowicz


16:00 uur
Hoofdstraat 70 Beetsterzwaag
www.kunsthuissyb.nl

Overige openingstijden werkperiode:
zaterdag 12 en zondag 13 december van 13 tot 17 uur, en op afspraak

Raampresentatie:
14 december t/m 3 januari


---

VOORBIJ DIE WARME ZOMER - Gerwin Luijendijk & Kathrin Maria Wolkowicz 11 november 2009 t/m 3 januari 2010

Bezoekers en passanten zien van 14 december tot en met 3 januari het nieuwste werk van Gerwin Luijendijk en Kathrin Maria Wolkowicz, opgesteld achter het raam van SYB. 'Voorbij die warme zomer' is geïnspireerd op het smartlapgenre en gemaakt tegen de achtergrond van het Friese landschap.

De smartlap is een boodschap over hoop, verlangen, onbeantwoorde liefde en verlies, verpakt in een universele taal die iedereen begrijpt. De nietszeggende leegte die het gevolg is van deze universaliteit wordt vaak begeleid door beelden van een mooi landschap, folklore en wapperende banieren, een persoon voor een achtergrond die gericht is op de camera, theatrale performance en goedkope productie.

Film- en tekstkunstenaar Kathrin Maria Wolkowicz en performancekunstenaar Gerwin Luijendijk ontleedde de afgelopen weken de smartlap met onderzoeksmatige precisie. Songteksten, videoclips, foto-shoots en het imago van het smartlapgenre werden ontrafeld waarna zij de afzonderlijke eigenschappen ervan inzette voor nieuwe producties. Kunsthuis SYB was hierbij tijdelijk muziek- en filmstudio en de plattelandsidylle van Beetsterzwaag fungeerde als achtergrond.

De kunstenaars proberen antwoord te vinden op de vragen: wat er gebeurt als je geluid scheidt van beeld, in hoeverre muziek nodig is om betekenis te genereren, wat performance is voor de camera en hoe achtergrond performance beïnvloedt.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaan Stichting, de provincie Friesland en het Fonds BKVB.




Ingezonden persbericht