Mannen onveiliger met kerst dan vrouwen

13/12/2009 08:30

Alliander N.V.

Energieveilig.nl wijst op belang veilig energiegebruik tijdens feestdagen

Mannen onveiliger met kerst dan vrouwen

Arnhem, 13 december 2009 - Vlam in de pan en stoppen die doorslaan - mannen denken dat ze veilig met elektriciteit en gas omgaan in huis, maar de praktijk is weerbarstiger. Dat komt vooral tot uitdrukking tijdens de kerstdagen. Mannen (21 procent) hebben ten tijde van de kerst vaker een ongeluk meegemaakt veroorzaakt door kortsluiting of overbelasting van stopcontacten of verlengsnoeren dan vrouwen (12 procent). Dat blijkt uit Energieveilig, het onderzoek naar energie en veilig gedrag in huis. Focus van dat onderzoek lag op de feestdagen. De netbeheerders Enexis en Liander, verantwoordelijk voor het onderzoek, willen consumenten in staat stellen om in de eigen woning te testen hoe het met de veiligheid van de energievoorziening is gesteld. Dat doen zij op Energieveilig.nl

Tijdens de kerst wordt massaal extra keukenapparatuur gebruikt. Vooral een gourmet- of fonduestel blijkt populair (53 procent), zo blijkt uit het onderzoek. Maar met al deze extra apparaten en kerstversieringen nemen ook de risico's op overbelasting, kortsluiting of zelfs brand toe.

Alert

Bijna alle ondervraagde Nederlanders vinden dat zij veilig omgaan met gas en elektriciteit in hun eigen huis. Toch zijn voldoende redenen om na te denken over veilig energiegebruik, zo menen de netbeheerders Enexis en Liander. Juist tijdens de kerst ontstaan er extra onveilige situaties wanneer mensen in het bijzijn van hun kinderen, familie of vrienden de kerstmaaltijd gaan bereiden. Juist op die momenten is het belangrijk om extra alert te zijn.

Mannenongelukken

Mannen vinden vaker dat zij zeer veilig omgaan met elektriciteit en gas in de woning. Maar mannen hebben wel vaker een ongeluk meegemaakt veroorzaakt door kortsluiting of overbelasting van stopcontacten of verlengsnoeren dan vrouwen. Bij mannen ging het dan vaker om het krijgen van een elektrische shock (43 procent) en bij vrouwen (33 procent) om het doorbranden van apparatuur. Meer mannen weten hoe zij - indien nodig - het gas en de elektriciteit snel en veilig moeten afsluiten (92 procent versus 76 procent).

Nederlanders denken over het algemeen veilig om te gaan met elektriciteit en gas in huis. Toch is er bij meer dan de helft wel eens iets mis gegaan. Zo geeft 53 procent aan dat de stoppen wel eens zijn doorgeslagen, vaak door een defect apparaat of door overbelasting. Huizen worden in de komende weken van binnen en buiten uitbundig versierd en er wordt veel meer elektrisch gekookt.

Over het onderzoek

Het Energieveilig-onderzoek werd eind november 2009 uitgevoerd onder 840 Nederlanders. De rapportage is gebaseerd op een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Op de website www.energieveilig.nl van Enexis en Liander staat een eenvoudige checklist waarmee mensen snel kunnen zien of hun huis energieveilig is. Ook staan er tips om tijdens de kerstdagen veilig met energie om te gaan.

Enexis is sinds 2009 de nieuwe naam van Essent Netwerk. Enexis beheert het energienetwerk in zeven provincies in Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland. Enexis zorgt ervoor dat gas en elektriciteit van de energieleveranciers veilig bij de klant terecht komen. Enexis is verantwoordelijk voor de aansluiting van ongeveer 2,6 miljoen huishoudens, bedrijven en overheden.

Liander is de netbeheerder die elektriciteit transporteert naar 2,8 miljoen klanten en gas naar 2,1 miljoen klanten in de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander is onderdeel van Alliander. Liander staat elke dag in verbinding met haar stakeholders.






Noot voor de redactie:

Nadere informatie voor de pers (