Groen!

lozing ongezuiverd water in Brussel is schande

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 13 december 2009 in "Milieu en natuur"

Het afvalwater van een miljoen Brusselaars werd 14 dagen ongezuiverd geloosd. Dit heeft zware gevolgen voor het visbestand in Zenne, Rupel en Schelde. Groen! kan niet begrijpen dat de communicatie tussen Brussel en Vlaanderen zo stroef is verlopen waardoor er niet eerder werd ingegrepen. Er moet dringend een onderzoek worden ingesteld naar hoe dit is kunnen gebeuren, want zo'n ramp kan Vlaanderen zich geen twee keer veroorloven.

Filip Watteeuw, Groen!fractievoorzitter in het Vlaams Parlement vraagt op korte termijn een grondig onderzoek naar de oorzaken van het falen van het waterzuiveringsstation en naar de gebrekkige communicatie hieromtrent. Zeker de rol en de verantwoordelijkheid van Aquiris moet worden verduidelijkt. Ook een grondige risicoanalyse is absoluut noodzakelijk als mogelijke incidenten zo een gevolgen kunnen hebben. Blijkbaar is die risicoanalyse in het verleden niet of onvoldoende grondig gebeurd.

Het is ten slotte onbegrijpelijk dat de bestaande alarmbelprocedures tussen Brussel en Vlaanderen blijkbaar niet goed werken. De Vlaamse administratie is wel degelijk op de hoogte gebracht maar blijkbaar is er in de communicatie toch een en ander misgelopen. Groen! kan alleen vaststellen dat er over de wederzijdse communicatie bij de betrokkenen (zowel in Brussel als in Vlaanderen) enige verwarring is. De alarmbelprocedures op punt zetten is dan ook noodzakelijk.

Ondertussen moet de Brusselse regering samen met de Vlaamse regering snel bestuderen hoe de gevolgen van dit probleem kunnen ingeperkt worden.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter