Ministerie van Defensie

Nederland draagt leiding over van antipiraterij missie

13 december 2009, 10.00 uur

Commandeur Pieter Bindt heeft zaterdag aan boord van Hr.Ms. Evertsen het commando over de operatie Atalanta overgedragen aan de Italiaanse commandeur Giovanni Gumiero. Bindt gaf de afgelopen vier maanden leiding aan deze EU-missie, die zich richt op de bestrijding van piraterij in de wateren rond Somalië. Hr.Ms. Evertsen en ITS Etna in de wateren bij Somalie. Hr.Ms. Evertsen (l) en ITS Etna in de wateren rond Somalië.

In zijn terugblik op de anti-piraterijmissie zei commandeur Bindt: "De EU heeft hier een uitstekende bijdrage geleverd. Er zijn geen schepen van het wereld voedsel programma (WFP) of van AMISOM aangevallen. Die heeft de EU taakgroep beschermd. In de Golf van Aden is sinds juli geen schip meer gekaapt, de activiteit van piraten is afgenomen en de kans dat een schip gekaapt wordt ook. Dit komt onder andere door een sterk verbeterde samenwerking van de schepen en vliegtuigen die hier werken. Maar zolang het chaos blijft op land, zullen er piraten op zee zijn." Tevens verklaarde Commandeur Bindt: "De bemanning van Hr.Ms. Evertsen heeft een uitermate grote inbreng gehad in het succes van deze missie. Met het resultaat heeft de Evertsen in internationaal verband laten zien top prestaties te kunnen leveren"

Het Nederlandse fregat kwam de afgelopen maanden meermalen in actie tegen piraterij. Zo hield de Lynx-boordhelikopter een scheepje met piraten tegen waarna een Noors fregat hen kon ontwapenen. Ook assisteerde de Evertsen de bemanning van het koopvaardijschip Irene E.M., nadat het was vrijgelaten door piraten en beschermde zij koopvaardijschepen en schepen die voedseltransporten uitvoerden voor het World Food Programme. De bemanning van de Evertsen verleende meermalen hulp aan kleine scheepjes die in moeilijkheden waren gekomen. Een keer werden daarvoor gedurende 43 mensen aan boord genomen die, in afwachting van een land dat toestond om ze aan land te brengen, 13 dagen aan boord leefden.

Op woensdag 2 december hield Hr.Ms. Evertsen 13 piraten aan nadat deze een mislukte kaappoging hadden gedaan. De Europese Unie (EU), binnen de Atalanta-missie verantwoordelijk voor de overdracht van de piraten, onderhandelt met landen in de regio voor opname en vervolging. Tot op heden is het de EU niet gelukt een geschikt land voor opvang te vinden. Dit betekent dat Hr.Ms. Evertsen in het gebied moet blijven, totdat een oplossing is gevonden. De Evertsen blijft daarom deel uit maken van operatie Atalanta totdat de piraten kunnen worden overgedragen.