NCRV

DNA Onbekend

Heeft Nynke een andere vader en wat is de afkomst van Jan?

Donderdag 17 december
20.30 uur, Nederland 1

In het NCRV-programma DNA Onbekend staan familiegeheimen, en de ontrafeling hiervan, door DNA-onderzoek centraal. Is mijn vader eigenlijk wel mijn echte vader? Zijn mijn broers wel echt mijn familie? Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van de mensen. Want leven in het ongewisse, of het nu gaat om oorlogskinderen, adoptiezaken of het vermoeden voortgekomen te zijn uit overspel, veroorzaakt veel verdriet. Caroline Tensen wil in DNA Onbekend mensen helpen om voor eens en altijd een eind te maken aan een leven vol onduidelijkheden en ontkenningen.

De 62-jarige Nynke Groeneveld denkt al bijna 60 jaar lang dat haar vader gewoon haar vader is. Totdat ze enkele jaren geleden wordt gebeld door familie van zijn eerste vrouw. Wat volgt is een vreemd gesprek waarin Nynke te horen krijgt dat ze geen kind van haar vader zou zijn. Nynke weet eigenlijk niet wat ze moet geloven. Ze is ineens geconfronteerd met een heel ander verhaal over haar afkomst. Om een einde te maken aan de onzekerheid wil Nynke een DNA-onderzoek laten doen. Er is echter geen weefsel van haar vader beschikbaar en niemand lijkt haar te kunnen helpen. Nu blijkt dat er een ansichtkaart en een vingerafdruk van haar vader bewaard zijn gebleven. Vooraanstaande forensisch DNA-onderzoekers zullen met de nieuwste technieken proberen om daar DNA uit te halen, om zo Nynke eindelijk antwoord te kunnen geven.

Ook in deze aflevering het verhaal van de 67-jarige Jan Griffioen. Een tante vertelde hem tien jaar geleden dat hij het kind is van een affaire tussen zijn moeder en de plaatselijke kruidenier. Een verhaal dat Jan en zijn twee jongere broers maar moeilijk kunnen geloven. Dat zou immers betekenen dat hun streng christelijke moeder tijdens haar huwelijk overspel zou hebben gepleegd. Jan heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Als uit DNA-onderzoek blijkt dat hij een andere vader heeft, dan zou het Jan kunnen helpen om zijn traumatische kinderjaren beter te begrijpen. Maar tegelijkertijd betekent het ook dat zijn leven eigenlijk een aaneenschakeling van leugens is geweest.