Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Alexander Pechtold 'Politicus van het Jaar 2009'

Jolande Sap (GroenLinks): Politiek talent van 2009

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, is uitgeroepen tot 'Politicus van het Jaar 2009'. De parlementaire pers verkoos hem boven Eberhard van der Laan (minister, PvdA) en Paul Tang (Tweede Kamerlid PvdA) die op plaats 2 en 3 eindigden. Als 'Politiek talent van 2009' werd het Tweede Kamerlid Jolande Sap (GroenLinks) gekozen. De uitslag werd vanmiddag in Den Haag bekend gemaakt tijdens een live uitzending van het NOS Radio 1 Journaal. De jaarlijkse verkiezing is een samenwerkingsverband van de zender Radio 1 en de NOS.

De parlementaire pers kent Alexander Pechtold de titel toe voor de wijze waarop hij het politieke debat voert. Hij doet dat helder, met humor en met originaliteit en weet daardoor politiek leuk te maken. Ook ziet de Haagse pers hem als 'dé oppositieleider', 'als iemand die D66 eigenhandig uit het slop haalt' en 'als een politicus die, ondanks slechts drie zetels, alomtegenwoordig is'.

Pechtold zit sinds november 2006 in de Tweede Kamer als fractievoorzitter van D66. Daarvoor was hij ruim een jaar minister voor bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Alexander Pechtold neemt de titel over van Wouter Bos, die vorig jaar door de parlementaire pers tot Politicus van het Jaar werd uitgeroepen.

Door diezelfde parlementaire pers werd Jolande Sap, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, uitgeroepen tot Politiek talent van 2009. Deze prijs is bedoeld voor politici die na 22 november 2006, de datum van de laatste Tweede Kamerverkiezingen, voor het eerst actief werden in de landelijke politiek. De pers looft Sap vanwege haar kundigheid en geloofwaardigheid, omdat ze Wouter Bos weet te prikkelen, wat lang niet iedereen lukt, en vanwege het gezag dat ze in één jaar Kamerlidmaatschap al heeft verworven. Ook vindt men haar 'charmant, maar wel met haar op de tanden' en 'assertief, maar zonder de vervelende linkse gelijkhebberigheid'.

Jolande Sap zit sinds september 2008 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Zij volgde Wijnand Duyvendak op die vlak daarvoor was afgetreden als Kamerlid.

Op plaats 2 en 3 eindigden Jetta Klijnsma (staatssecretaris, PvdA) en Tofik Dibi (Tweede Kamerlid GroenLinks).

De verkiezing 'Politicus van het Jaar' is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal.

--- einde persbericht ---