Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

13 december 2009

Gouden Ganzenveer 2010 voor Joke van Leeuwen

Aan de auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen is de Gouden Ganzenveer 2010 toegekend.

De Academie de Gouden Ganzenveer beschouwt Van Leeuwen als een veelzijdig kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan het geschreven woord.

Gestart in het theater waar zij tegenwoordig cabaret, literatuur en beeld combineert, ontwikkelde zij zich tot een hoogst originele schrijfster en illustrator van kinder- en jeugdboeken. In haar werk wordt zowel de wijsheid van het kind als het kind in de volwassene aangesproken. Inmiddels is ze ook als schrijver van proza en poëzie voor volwassenen actief. Sinds 2008 is ze regerend stadsdichter van Antwerpen.

Naar het oordeel van de Academie is Joke van Leeuwen dé kandidaat voor de Gouden Ganzenveer 2010.

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 8 april a.s. in Amsterdam. Een weerslag van deze Academiebijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.

De Academie kent jaarlijks de Gouden Ganzenveer toe. De leden, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze culturele prijs wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen. Voorgaande laureaten zijn Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Uitgebreide informatie is te vinden op www.goudenganzenveer.nl

De Gouden Ganzenveer wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Centraal Boekhuis BV, De Nederlandsche Bank NV, PricewaterhouseCoopers NV, Koninklijke Boom uitgevers, NDC|VBK de uitgevers, WPG Uitgevers BV.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Noot aan de redactie

Een rechtenvrije foto van Van Leeuwen is beschikbaar

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Annechien Visser, Stichting De Gouden Ganzenveer

020 4752053 of 020 6279931