Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


" Gretha Smit-kamp" probeerde startplek 5 kilometer te kopen tijdens Olympische Winterspelen Turijn in 2006.

Aan de vooravond van de 5 kilometer tijdens de Olympische Spelen in 2006 heeft het "Gretha Smit-kamp" (de schaatster Gretha Smit en haar toenmalige coach Ingrid Paul) geprobeerd een startbewijs voor de 5 kilometer bij de vrouwen te kopen van de Poolse schaatsster Katarzyna Wojcicka. Als Wojcicka af zou haken voor die afstand zou Gretha Smit de 5 kilometer mogen rijden. Smit was namelijk eerste reserve op die afstand. Wojcicka is een bedrag van 50.000 euro geboden om haar plek af te staan. Vanavond omstreeks 21.40 uur zendt NOS Studio Sport een opzienbarende reportage uit rondom deze gebeurtenis op Nederland 3.

Wojcicka verwoordt het voorval in een interview aan Studio Sport als volgt:

"Ze hebben me twee, drie dagen later opgezocht. Ik had net een heel goeie afstand gereden waarop ik achtste was geworden. Ze zeiden: "Je hebt al een goeie 1000 gereden. Misschien kan je de 5000 km dus laten lopen. Dan zou Gretha kunnen rijden en kan ze Olympisch goud winnen. Dat was niet netjes."

Verderop in de reportage licht Wojcicka toe: "Dat ze me geld boden, was echt heel erg fout." En later: " Het was voor mij echt heel veel geld. Toch heb ik 'nee' gezegd. 'Hier ga ik echt niet op in.' 'Ik ga zelf schaatsen, al word ik laatste.' Gewoon om te laten zien dat niet iedereen zomaar te koop is."

In de reportage is ook te zien dat het "Smit-kamp" voor spanningen zorgde in de rest van het Nederlandse schaatskamp. Er waren twee Nederlandse rijdsters die zich hadden geplaatst voor de vijf kilometer op de Spelen; Carien Kleibeuker en Renate Groenewold. Die laatste, Groenewold, komt ook aan het woord in deze reportage. Zij zegt onder andere over deze kwestie; "Ik wil het niets eens geloven. Het zou heel slecht zijn als het gebeurd is". Ook de coach van Groenewold, Gerard Kemkers, komt aan bod in de reportage: "Het diepe gevoel wat voor mij bij dat moment is blijven steken, en dat gaat er niet meer uit: boosheid."

In het NOS Sportjournaal van 18.10 uur vanavond op Nederland 1 was reeds de verkorte versie van deze reportage te zien. Deze versie staat inmiddels ook op www.nos.nl. Tijdens de uitzending van NOS Studio Sport van vanavond 13 december op Nederland 3 is de hele reportage van 22 minuten te zien. Dit zal zijn tussen de World Cup wedstrijden van Salt Lake City door, daar waar de onlangs gestopte Gretha Smit in 2002 haar grootste succes uit haar carrière behaalde: Olympisch zilver op de 5 kilometer.

De reportage is gemaakt door Bert Maalderink en Stefan Verheij.

--- einde persbericht ---