Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

13 december 2009

Één zilveren en vier bronzen medailles tijdens de Internationale Junior Science Olympiade (IJSO) in Azerbeidzjan Kenniswedstrijd op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie

De olympiade werd van 2 t/m 11 december gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het is een individuele kenniswedstrijd, gecombineerd met een teampracticum voor jongeren van 14 en 15 jaar oud op het gebied van science. Aan de olympiade deden ongeveer 300 leerlingen mee uit 49 landen. Nederland neemt jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams. Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid cultureel en recreatief programma voorgeschoteld en was er veel informeel contact tussen de deelnemers onderling.

Resultaten 2009
Het Nederlandse team dat mee deed aan de 6e Internationale Junior Science Olympiade behaalde maar liefst vijf medailles. De pas 14 jarige Daan van der Weem (Stedelijk gymnasium Nijmegen) uit Grave, behaalde zilver. De eerste zilveren medaille voor Nederland sinds onze deelname in 2005. Twee leerlingen van het stedelijk gymnasium uit Arnhem behaalden brons in Baku: Kyra Defourny (Didam) en Rutger van de Leur (Dieren). De andere twee bronzen medailles werden behaald door Ernst Roos (Nijmegen) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Rick Budé (Doenrade) van de Trevianum Scholengroep uit Sittard. Ryan Mohnen van Scholengemeenschap Sophianum uit Gulpen ontving een certificaat van deelname. De olympiade werd gewonnen door Ilya Ezepov uit Rusland.


Organisatie IJSO 2009
De olympiade, met inbegrip van de nationale voorrondes en de training van de deelnemers, wordt georganiseerd en begeleid door de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en het Candea College uit Duiven.

Voorrondes IJSO 2010 en Internationales in 2010 en 2011 Inmiddels zijn via de scholen alle 14 -en 15-jarigen havo en vwo leerlingen uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende IJSO. De voorrondes hiervoor vinden in april op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt op 18 juni 2010 gehouden op het Candea College. In december 2010 treedt Nigeria op als gastland voor de 7e IJSO. In 2011 neemt Zuid-Afrika het stokje over.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.ijso2009.az, www.ijsonederland.com en www.ijso-official.org