Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steunt Catalonië in vraag naar meer autonomie (11/12/09)

Op 13 december organiseren zo"n 160 Catalaanse gemeenten een (niet-bindend) referendum met de vraag of de regio Catalonië een onafhankelijke staat binnen de Europese Unie moet worden. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels en Jan Jambon, N-VA fractieleider in de Kamer, steunen het initiatief en beklemtonen dat de vraag naar meer autonomie en zelfbeschikkingsrecht niet alleen in Vlaanderen wordt gevoerd. Om hun steun en solidariteit te betuigen, zullen zowel Frieda Brepoels als Jan Jambon dit weekend naar Catalonië reizen om als waarnemer aan het referendum deel te nemen. Ook andere partijen zoals Sinn Fein (Ierland), Plaid Cymru (Wales), de Scottish National Party (Schotland) en de Catalaanse regeringspartij Esquerra Republicana de Catalunya, schaarden zich al achter het Catalaanse initiatief.

Het komende referendum past in een groeiend momentum voor meer Catalaanse onafhankelijkheid. Zo stemde de Catalaanse gemeente Arenys de Munt op 13 september al voor een onafhankelijk Catalonië. De uitslag toen was duidelijk: 96 procent wil een onafhankelijk Catalonië.

Frieda Brepoels: "Het referendum in Catalonië toont aan dat het streven naar meer zelfbeschikking binnen de Europese context ook vandaag nog altijd springlevend is en geen geringschatting rechtvaardigt. Met de volksraadpleging maakt Catalonië het streven naar autonomie ook kenbaar aan de rest van de wereld. De vraag naar Vlaamse autonomie is in dat opzicht dus zeker niet onzinnig of ouderwets."

Op 30 november kondigde ook de Schotse regering aan dat zij in 2010 een referendum zal organiseren over de toekomst van het land. Jan Jambon: "Wij hopen dat de gebeurtenissen in Catalonië en Schotland een signaal mogen betekenen en ook hier de zaken in beweging kunnen brengen. Het belang van de Catalaanse en Schotse acties op zich valt immers niet te onderschatten. Het streven naar autonomie is ook daar, net als in Vlaanderen, in brede lagen van de bevolking aanwezig. Alhoewel in Vlaanderen de laatste twee jaar een enorme weg werd afgelegd in de geesten van de mensen in de richting van meer autonomie, zien we dat echter nog steeds niet in de praktijk omgezet. Catalonië en Schotland nemen daarentegen wel actie."

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA
Jan Jambon, Kamerfractieleider N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be