KNHS

VDL Groep heer en meester in Grote Prijs van Hengelo

13 december 2009

Mathijs van Asten - Boomer van 't Heike

HENGELO (KNHS) - Mathijs van Asten (IJsselsteyn L) werd met Boomer van 't Heike de grote man in het hoofdnummer van Hippisch Hengelo, de Grote Prijs. Toch werd de VDL Groep in zijn geheel eigenlijk de grote winnaar, want het winnende paard liep onder de stalkleuren van de VDL Groep net, als Cannelina met Eric van der Vleuten (Mierlo) en Sapphire met Maikel van der Vleuten (Mierlo), die tweede en derde werden.

Net als appels niet ver van de stam plegen te vallen is dat ook het geval met paarden. Top presterende paarden leveren ook vaak kinderen die tot topprestaties in staat zijn. Boomer van 't Heike won in Hengelo de Grote Prijs, terwijl een paar honderd kilometer naar het zuiden de moeder van Boomer, de merrie Valentina van 't Heike, onder Jos Lansink de Grote Prijs in Parijs wist te winnen. Er is wel een verschil. Moeder Valentina verdiende met haar zege 50.000 euro, terwijl zoonlief met 5.000 euro tevreden moest zijn. Maar uniek blijft het dat moeder en zoon op dezelfde dag een Grote Prijs wieten te winnen.
Fokker Karel Boonen was zelf in Hengelo aanwezig en zag zijn fokproduct winnen. "Ik denk dat beide paarden evenveel kwaliteiten hebben als springpaard, maar Boomer is denk ik net iets gemakkelijker te rijden", aldus de heer Boonen, die niet uitsluit dat dit paard binnenkort verkocht gaat worden. "We hebben ruim 100 paarden thuis en dat zijn er iets te veel", aldus de trotse fokker.

In de barrage werd hard gereden en er diende zeer kort gewend te worden. Dat lukte Willem Greve (Weerselo) met de KWPN goedgekeurde hengst Ukato het beste. Hun tijd was 31.85 sec., maar er werd wel een balkje afgeworpen, waardoor Greve als achtste eindigde. Peter Geerink (Gelselaar) deed met de schimmel Scotch als laatste starter ook een ultieme poging en ook hij dook onder de tijd van Van Asten, maar helaas tikte de schimmel de eerste paal van de laatste hindernis, een oxer, uit de lepels, waardoor Geerink als negende in de uitslag voorkwam.
Winnaar Boomer van 't Heike, die pas sinds een paard maanden bij Mathijs van Asten op stal staat beschikt over nog niet al te veel wedstrijdervaring, maar bleek toch de snelste en foutloos. Eric van der Vleuten reed een zeer strak rondje met de schimmel VDL Groep Cannelina, die tot voor kort door Leopold van Asten, een broer van Mathijs, werd bereden. "We raken steeds beter op elkaar ingespeeld", aldus Eric, die, nadat hij er achter kwam 0.2 sec. te langzaam te hebben gereden om de tijd van Van Asten te verbeteren, even baalde, maar direct daarna weer uiterst tevreden was op hun gezamenlijke prestatie. Maikel van der Vleuten had wel redenen om te balen, want met VDL Groep Sapphire maakte hij in de landing na de één na laatste hindernis een struikelpasje, waardoor de balans even verstoord raakte. Daardoor maakte van der Vleuten junior zeker vier galopsprongen meer als waarop hij gerekend had, waardoor hij de winnende tijd niet meer kon verbeteren en tevreden moest zijn met de derde plek. De Britse Jemma Kirk werd met Wexford vierde, voor de verrassend sterk acterende Jochen Munsterhuis (Enschede) met Munsterhuis Sportscars Peanuts, die vijfde werd.

Gert-Jan Bruggink (Weerselo) won op zondag met Venus de wedstrijd voor zes- en zevenjarige jonge springpaarden, voor Anne van Vulpen (Vleuten) met Watch Me. Op een honderdste van een seconde achter van Vulpen eindigde Siebe Kramer (Oud Beijerland) met Wessel.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

meer info zie: www.hippischhengelo.nl

Uitslag Grote Prijs 1.45 m (zo):


1) Mathijs van Asten (IJsselsteyn L.) - Boomer van 't Heike - 0 / 0 - 32.34

2) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Cannelina - 0 / 0 - 32.53
3) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Sapphire (Mr.Blue x Grand Veneur) - 0 / 0 - 33.40

Uitslag springen jonge paarden (zo):


1) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Venus (Ohorn x Jus de Pomme) - 0 / 0
- 32.37

2) Anne van Vulpen (Vleuten) - Watch Me (Cantos x Wolfgan) - 0 / 0 - 33.32

3) Siebe Kramer (Oud Beijerland) - Wessel (Quick Star x Voltaire) - 0 / 0 - 33.33

Uitslag springen Big Tour (za):


1) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor) - 0 / 0 - 22.48

2) Mathijs van Asten - VDL Groep Sidney V (v. Kigali) - 0 / 0 - 23.80
3) Eric van der Vleuten - VDL Groep Cannelina - 0 / 0 - 23.88

Uitslag springen Big Tour (vr):


1) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Tygo (Numero Uno x Purioso) - 0 / 53.71

2) Peter Geerink (Gelselaar) - Scotch (Calido 1 x Amaretto 1) - 0 / 54.71

3) Jemma Kirk (Eng) - Wexford - 0 / 56.07

Foto Mathijs van Asten met Boomer van 't Heike door: www.melissen.net