Gemeente Papendrecht

27 november 2009

Presentatie over Handtvest van Papendrecht
Maandag 14 december om 20.00 uur geeft Han Kuipers (Erfgoedcentrum DiEP, Dordrecht) in het gemeentehuis van Papendrecht een presentatie over het Handtvest van Papendrecht. Hij vertelt onder meer hoe het oorkondenboek gemaakt is en besteedt speciale aandacht aan de gebruikte materialen en de bandversiering. U krijgt iets te zien over de bereiding van papier en perkament, de watermerken, de goudbestempeling; kortom, alle aspecten van de verschijningsvorm komen aan de orde. Ook zal het belang van goede bewaaromstandigheden worden toegelicht.

In de hal van het gemeentehuis aan de Markt 22 is nog tot en met 11 januari 2010 een tentoonstelling rond het Handtvest van Papendrecht te bewonderen. Deze geeft een beeld van de geschiedenis van Papendrecht van de 13e eeuw tot aan de overgang naar de gemeente Papendrecht in het begin van de 19e eeuw. Ook worden onder andere archeologische vondsten getoond van de heer C. van der Esch van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

In 2007 heeft de gemeente Papendrecht het Handtvest uit 1563 aangeschaft. Het bevat handgeschreven kopieën van tal van officiële documenten (13e tot 16e eeuw). De tentoonstelling is gebouwd rondom dit Handtvest en toont ook het authentieke document. Inmiddels bezochten bijna 200 leerlingen van het Willem de Zwijgercollege de tentoonstelling waarbij zij een introductie kregen in de achtergronden van het Handtvest.

De website www.papendrecht.nl/heerlijkheid biedt toegang tot het volledige Handtvest en geeft een kijkje in de geschiedenis van Papendrecht.

Heeft u belangstelling voor de presentatie? Dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar: communicatie@papendrecht.nl of telefonisch via 14 078.

____________