Rijksuniversiteit Groningen

Neuron-glia interactions in the CNS. Implication of CXCR3-signaling in excitotoxicity- induced neurodegeneration

Datum: 14 december 2009

Promotie: H.R.J. van Weering, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Neuron-glia interactions in the CNS. Implication of CXCR3-signaling in excitotoxicity- induced neurodegeneration

Promotor(s): prof.dr. H.W.G.M. Boddeke, prof.dr. K.P.H. Biber

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe inzichten in neurologische schade

Het menselijk zenuwstelsel werkt dankzij de aanwezigheid van zenuwcellen, de informatie- en signaal verwerkers van ons lichaam. In het centraal zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg, zijn deze zenuwcellen omgeven door gliacellen. Deze ondersteunen niet alleen de werking van zenuwcellen, maar spelen ook een belangrijke rol bij het herstel na hersenschade. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat de herstelwerkzaamheden van de gliacellen in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen en de zenuwcellen juist verder beschadigen.

Promovendus Hilmar van Weering onderzocht onder welke omstandigheden gliacellen schade veroorzaken en welke stoffen daarbij betrokken zijn. Samen met zijn collega's ontdekte hij dat bij schade de chemokines CXCL10 en CCL21 bepalend zijn voor de werking van de gliacellen. In het laboratorium kon worden aangetoond dat deze stoffen invloed hebben op bepaalde gliacellen, en daarmee op de schade aan de zenuwcellen. Of dezelfde processen ook buiten het laboratorium optreden, moet nog aangetoond worden. Als dat het geval is, kan deze ontdekking gevolgen hebben voor de behandeling van neurologische schade.

Hilmar van Weering (Groningen, 1977) studeerde Medische Biologie te Groningen (RUG). Hij verrichte zijn onderzoek aan de sectie Medische Fysiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Van Weering werkt inmiddels als onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen.

Laatst gewijzigd: 27 november 2009 10:45