Gemeente Bolsward


Nieuws
03-12-09

Tweede vaccinatieronde 0 tot en met 4 jarigen tegen Mexicaanse griep

Vanaf 14 tot en met 18 december start GGD Fryslân met de tweede vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep voor kinderen van 6 maanden tot en met vier jaar. Ook de huisgenoten van baby's van 0 tot 6 maanden worden weer gevaccineerd. Met de tweede prik is men het meest beschermd tegen het Mexicaanse griepvirus.

Iedereen die voor de prik in aanmerking komt, heeft een uitnodiging ontvangen.

De eerste vaccinatieronde is succesvol verlopen. Ruim 30.000 kinderen en ouders zijn gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Friesland is met een opkomstpercentage van ruim 76% een koploper in Nederland.

De vaccinatie vindt plaats op dezelfde locatie en tijd als de eerste vaccinatie. Voor de eilanden zijn speciale tijden voor het vaccineren. Deze vindt men terug op de website van GGD Fryslân.

Men moet de oproepkaart en het vaccinatiebewijs meenemen naar de locatie. Voor diegenen die op een andere datum zijn gevaccineerd, is het belangrijk dat tussen de eerste en de tweede prik minstens 21 dagen zit.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in overleg met GGD Nederland besloten een extra vaccinatiemoment te organiseren. Dit is bedoeld voor mensen die door overmacht, zoals ziekte of andere omstandigheden de prik niet hebben gehaald. In de week van 14 december kan de eerste vaccinatie volgens schema worden gehaald. Bij het halen van de eerste prik zal tevens de informatie worden versterkt waar en wanneer men de tweede prik kan halen.

De Gezondheidsraad blijft bij het advies om twee keer te prikken: dit zorgt voor een betere bescherming. Het vaccin biedt na de eerste prik 40% bescherming en bij 2 prikken 70%.

Meer informatie over de Mexicaanse griep en de vaccinatie staat op www.grieppandemie.nl en www.ggdfryslan.nl.

Men kan ook bellen met de landelijke informatielijn: 0800- 1100 ( gratis ).

Voor specifiek medische vragen moet men zich richten tot de huisarts.

Bij GGD Fryslân kan men terecht voor vragen over de oproep en het oproepschema, tel ( 058) 284 99 89