Gemeente Hilvarenbeek


B-team biedt bomeninventarisatie aan college aan

Op 14 december 2009 biedt het Biodiversiteitsteam Hilvarenbeek (B-team) een complete inventarisatie van het bomenbestand in het buitengebied aan het college van B. en W. aan. Het B-team heeft bij zijn oprichting in december 2008 het plan opgevat om verschillende onderdelen van de biodiversiteit binnen de gemeente Hilvarenbeek te inventariseren. Eén van deze onderdelen was om het bomenbestand in het buitengebied (solitair, of als onderdeel van een landschapselement) in kaart te brengen. Het betreft in principe alle bomen, bomenrijen en houtwallen met bomen dikker dan 15 cm doorsnee in het gebied buiten de bebouwde kommen en buiten de ecologische hoofdstructuur.

Het B team hecht grote waarde aan de betekenis en het behoud van bomen, omdat deze een essentiele rol vervullen in vele eco-systemen en daardoor van groot belang zijn voor het bewaren en verbeteren van de biodiversiteit. Bomen verhogen de luchtkwaliteit doordat ze zuurstof produceren, CO2 opnemen en (fijn)stof uit de lucht halen. Zeker moet niet vergeten worden dat bomen een hoge landschappelijke en vaak cultuur-historische waarde bezitten.

Ook voor de geelgors, die door de gemeente Hilvarenbeek als ambassadeur is gekozen voor het biodiversiteitsbeleid, zijn bomen als onderdeel van een kleinschalig landschap belangrijk.

Het B team bepleit dan ook bij de gemeente een beleid dat gericht is op het in ere houden van het waardevolle bomenbestand. Een belangrijke voorwaarde om goed beleid te kunnen voeren, is dat men moet beschikken over een gedegen opname van de nu aanwezige bomen. Het B team heeft daarom het initiatief genomen om een volledige inventarisatie te maken. De opnames hebben plaatsgevonden in de periode maart â november 2009 en zijn verricht door ter zake deskundige leden van het B team en door leden van de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek. Via GPS apparatuur en Google Earth programmatuur zijn de precieze locatie en beelden van iedere boom/bomenrij vastgelegd. Daaraan zijn gegevens toegevoegd over dikte, soort en bijzondere kenmerken.

Aan het College van B. en W is gevraagd de inventarisatie aan te merken als een belangrijk instrument ten behoeve van zijn beleid, gericht op behoud van het bomenbestand, biodiversiteit en landschapskwaliteit.

Â

Bron:

persbericht B-team Hilvarenbeek