Vrije Universiteit Amsterdam

Darmuitstulpingen en darmpoliepen geen risico voor darmkanker


* Startdatum: 14-12-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Darmuitstulpingen en darmpoliepen geen risico voor darmkanker


* Spreker: M.M. Meurs-Szojda


* Promotor: prof.dr. C.J.J. Mulder


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Twee grote onderzoeken lieten zien dat darmuitstulpingen en darmpoliepen geen verhoogd risico vormen voor het krijgen van darmkanker. Dat concludeert Maria Meurs-Szojda in haar promotieonderzoek.

Darmuitstulpingen en de ontsteking daarvan vormen een steeds groter probleem. De westerse levensstijl verhoogt de kans op deze aandoening, die met de leeftijd toeneemt tot 70% bij 65-plussers.

Meurs-Szojda beschrijft een aandoening die moeilijk te diagnosticeren is, namelijk het prikkelbare darmsyndroom. Het is een vaak voorkomende aandoening en kan gepaard gaan met verschillende klachten. Omdat deze klachten niet specifiek zijn, kan het soms lastig zijn om het prikkelbare darm syndroom te onderscheiden van andere onderbuiksaandoeningen, wat vertraging kan veroorzaken in de juiste behandeling. In haar studie onderzocht Meurs vrouwen met endometriose met klachten passend bij het prikkelbare darmsyndroom. Uit haar onderzoek blijkt dat bij een groot deel van deze vrouwen de pijnklachten waren afgenomen na een behandeling met vezels en zo nodig laxantia door de maag-, darm-, leverarts.

Ook besteedde Meurs-Szojda aandacht aan fecale incontinentie en een nieuwe therapie. Het is een sociaal invaliderende klacht die bij ongeveer 2-7% van de algemene bevolking voorkomt. De behandeling van deze aandoening vormt een groot probleem en is vaak inadequaat. Temperatuur gecontroleerde radiofrequente energie (SECCA) is een veel belovende behandeling en kan in nabije toekomst mogelijk een nieuwe therapie zijn voor fecale incontinentie.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam