Gemeente Enschede

Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen

Clinic voor jongeren over risico's van alcoholgebruik en verkeer

Komende maandag 14 december en dinsdag 15 december nemen leerlingen (van 14 t/m 16 jaar) van de Scholingsboulevard in het Vestzaktheater deel aan clinics over alcoholgebruik. Doel is de jongeren voor te bereiden op de risico's en gevaren van alcohol in het verkeer en overmatig alcoholgebruik in het uitgaansleven. In totaal worden er tussen 9.00 en 15.00 uur twaalf clinics van 50 minuten verzorgd.

De clinic bestaat uit een interactieve en confronterende workshop en eigentijds theater met professionele acteurs (o.a. Esther ter Horst, bekend van de Twentse soap Van Jonge Leu en Oale Groond). Aan de hand van praktijkgerichte scènes worden de scholieren bij het onderwerp betrokken. Zij zijn de `regisseur' van de scènes. Hierbij staat het aanspreken op onverantwoordelijk en risicovol gedrag centraal. Naast discussie gaat het ook om kennisvergroting en bewustwording. Ook tot de clinic behoren een Alcohol Afval Quiz vol stellingen en vragen, een reactietest met alcoholsimulatie brillen tot een sterkte van 1.5 promille (circa 25 glazen alcohol) en videoclips met confronterende beelden van jongeren die slachtoffer zijn geworden door rijden onder invloed. De nieuwe 0.2 promille regeling voor jeugdige weggebruikers komt aan bod en het feit dat je ook met alcohol op de fiets strafbaar bent.

Uitgaan, alcohol en verkeer
Rijden onder invloed (alcomobilisme) en overmatig alcoholgebruik zijn ernstige bedreigingen voor de verkeersveiligheid en uitgaansleven. Bijna een kwart van alle verkeersdoden en gewonden is direct het gevolg van alcomobilisme. Van de circa 100 verongelukte verkeersslachtoffers en 3500 ernstige gewonden per jaar door alcohol, is driekwart jonger dan 24 jaar. ZAT Projectenbureau uit Meppel heeft in samenwerking met de gemeente Enschede en diverse scholen van het voortgezet onderwijs in Enschede de clinics Veilig Uitgaan = Veilig thuiskomen ontwikkeld. De clinics zijn opgezet om scholieren in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs voor te bereiden op de mogelijke risico's en gevaren van alcohol in het verkeer en overmatig alcoholgebruik in het uitgaansleven. Maandag en dinsdag worden in het Vestzak theater in Enschede de laatste clinics voor scholen van het voortgezet onderwijs van dit seizoen gehouden. In totaal hebben negen VO-scholen in 2009 meegedaan aan het project. Alle scholen waren unaniem in hun oordeel: één van de beste projecten op het gebied van alcoholvoorlichting in de afgelopen jaren!

De clinics Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen worden gesubsidieerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Overijssel en de Gemeente Enschede. Het ROVO en de Gemeente Enschede realiseren voor diverse doelgroepen doelgerichte, effectieve en kwalitatief hoogwaardige projecten. Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen is in 2009 geselecteerd als één van de projecten die aan deze doelstellingen beantwoorden. De clinic Veilig uitgaan = Veilig Thuiskomen heeft onlangs de Overijsselse Verkeersveiligheidsprijs gewonnen.

Geplaatst: 11 december 2009.

11 december 2009