Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer PERSBERICHT

Rijksgebouwendienst/Ministerie van VROM

Den Haag 11/12/2009

Een groep langdurig werkloze jongeren en schoolverlaters zonder diploma gaat in de Naardense Vesting werkervaring opdoen. De jongeren zullen worden begeleid door de Stichting Herstelling Gooi & Vechtstreek. De stichting heeft met dit soort projecten al veel ervaring opgedaan en richt zich op het onderhoud en het verhogen van de belevingswaarden van monumenten van de Stelling in Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De stichting bouwt voort op de ervaringen die in andere projecten is opgedaan, zoals de bouw van replica´s van schepen uit de tijd van de VOC.

Bij het Naardense project werkt de stichting samen met de gemeente en met de Rijksgebouwendienst, die eigenaar en beheerder is van de vestingwerken. De jongeren gaan aan het werk in de rietlanden in de buitengracht ten noord-oosten van Bastion Oud Molen. Zij zullen daar het riet afmaaien, zodat deze gracht weer zichtbaar wordt. Er zal gewerkt worden volgens de gedragscode Natuurbeheer. De werkzaamheden dragen bij tot het behoud van het cultureel erfgoed met respect voor de aanwezige natuurwaarden.

De jongeren beginnen maandag 14 december met de werkzaamheden. In totaal zullen deze werkzaamheden zo'n 9 weken in beslag nemen.