Ingezonden persbericht


Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer

Zwolle, 11 december 2009

Ruilverkaveling Rouveen draagt 425 hectare grond over aan Staatsbosbeheer

Inrichtingsplan nieuwe natuur Olde Maten van start

Op 14 december aanstaande ondertekenen de provincie Overijssel, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer onder het toeziend oog van een notaris de overdracht van 425 hectare grond bij natuurgebied de Olde Maten. Deze grond is de afgelopen jaren verworven door Bureau Beheer Landbouwgronden als onderdeel van de ruilverkaveling Rouveen. Op deze gronden wordt nieuwe natuur ontwikkeld, als uitbreiding en versterking van het natuurgebied de Olde Maten.

De Olde Maten maakt, samen met de Veerslootlanden, onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het robuuste netwerk van natuurgebieden. De komende jaren zal het gebied door Dienst Landelijk Gebied worden ingericht, waarna Staatsbosbeheer ook deze nieuwe natuur gaat beheren. Met de overdracht start nu de voorbereiding van de inrichting van de nieuwe natuur. Het toekomstperspectief van de Olde Maten is een aaneengesloten natuurgebied van ca 1000 hectare met het kenmerkende cultuurhistorische kleinschalige singellandschap. Het beheer komt bij Staatsbosbeheer te liggen en zal in samenwerking met de agrarische natuurvereniging worden uitgevoerd. Boeren in het gebied krijgen een belangrijke rol bij het onderhoud.

De ruilverkaveling Rouveen is, met uitzondering van deze natuurinrichting, vrijwel afgerond. De Landinrichtingscommissie wordt komend jaar ontheven van haar taak. Daarmee valt de inrichting van de nieuwe natuur weer direct onder de verantwoordelijkheid van de provincie. Uiteindelijk zal dit leiden tot één aaneengesloten lint van laagveenmoerassen (Rottige Meente-Weerribben-Wieden-Olde Maten) op de grens van Friesland en Overijssel. Een gebied met volop ruimte voor plant en dier (o.a. de otter), maar zeker ook voor recreatie en natuurbeleving.

Met de uitbreiding van de Olde Maten komt de EHS weer een stap verder. Gedeputeerde Piet Jansen: "Stap voor stap komen we dichterbij ons doel, maar we zijn er nog lang niet. De provincie blijft zich inspannen om in 2018 de EHS in Overijssel klaar te hebben, maar we zijn uiteraard ook afhankelijk van de gelden die het rijk daarvoor beschikbaar stelt. We hebben vorig jaar een versnelling in gang gezet en met onze partners afspraken gemaakt over de aankoop en inrichting van grond. En we zien dat het werkt. Dit jaar is in Overijssel zo'n 600 hectare grond aangekocht voor de EHS en is er 140 hectare ingericht als natuurgebied. Daarnaast is er dit jaar meer dan 100 hectare natuur gerealiseerd bij particulieren."