Vlaamse Overheid


Staten-Generaal Adoptie maandag van start

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 11 december 2009

Nieuwe context noopt tot beleidskeuzes voor interlandelijke adopties

Op 14 december 2009 vindt in Brussel het startcolloquium plaats van de eerste Staten-Generaal over adoptie. De Staten-Generaal doet aanbevelingen over adoptie als een volwaardige, professionele zorgvorm in Vlaanderen, en zal de komende jaren het adoptiebeleid in Vlaanderen inspireren. De eindvergadering heeft in mei 2010 plaats.

Adoptie verloopt de jongste jaren in een sterk veranderde en veranderende context, doordat zowel herkomstlanden als ontvangstlanden het Adoptieverdrag van Den Haag hebben bekrachtigd. Het verdrag, dat adoptie definieert als de laatste optie voor kinderen die nood hebben aan een gezin, vraagt herkomstlanden om oplossingen in eigen land uit te werken (zie bijlage). België gebruikt de principes van het Verdrag van Den Haag voor de evaluatie van elk adoptiekanaal en voor elk individueel adoptiedossier. Dit maakt dat er over alle landen heen almaar minder kinderen interlandelijk geplaatst worden in adoptiegezinnen. De aanpassingen aan de federale adoptiewet, de nieuwe procedure uitgewerkt in wet en decreet, zijn aan evaluatie en verbetering toe, en beleidskeuzes voor het ontsluiten van nieuwe kanalen dringen zich op.

De Staten-Generaal heeft de ambitie om duidelijke beleidskeuzes te maken voor interlandelijke adoptie. De Vlaamse Regering wil diepgaand overleg over de plaats van adoptie in een (interlee)nationale context. De Staten-Generaal moet de richting daarvoor aangeven.

De Staten-Generaal start met een colloquium dat enkele tendensen en inzichten over interlandelijke adoptie aangeeft. Werkgroepen bespreken verschillende het huidige adoptiebeleid op het stuk van voorbereiding en nazorg, geschiktheid om te adopteren, de adoptiebemiddeling en de rol van de overheid. Een bijzonder aandachtspunt is de relatie met de federale overheid. Adoptie is een gedeelde bevoegdheid. Daarom wordt ook de federale overheid bij de Staten-Generaal betrokken. Er is nood aan een heldere bevoegdheidsverdeling tussen de gemeenschappen en de federale overheid.

De bevindingen van de werkgroepen zijn een rechtstreekse insteek voor de eindvergadering van de Staten-Generaal, gepland voor mei volgend jaar. Experten uit binnen- en buitenland, mensen uit het werkveld en ervaringsdeskundigen zullen eraan deelnemen.

De Staten-Generaal over adoptie is een besloten vergadering die plaatsvindt op 14 december van 8u30 tot 14u aan de Koning Albert 2 laan 5, 1210 Brussel. Dezelfde dag nog volgt een communicatie over de bevindingen.