Senternovem

14-12-2009 | Belangrijke stap richting netwerk voor windenergie op zee

Op maandag 7 december 2009 hebben de ministers van Energie van negen Europese landen een verklaring ondertekend waarin wordt afgesproken om samen te gaan werken aan een netwerk voor windparken op zee. Aan het Norrth Seas Countries Offshore Grid Initiative doen de volgende landen mee: Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland en België.

Met een gezamenlijke aanpak kan de verdere uitbouw van windenergie op zee veel efficienter en sneller gaan plaatsvinden. De gezamenlijke aanleg van een netwerk (stopcontacten) op zee is essentieel om te zorgen dat windenergie van zee in de toekomst een groot deel van de Europese huishoudens van stroom kan voorzien.

De negen landen stellen in de verklaring dat een concrete visie op windenergie op zee en een gezamenlijk plan om windenergie op zee te realiseren noodzakelijk is. De investeringskosten verbonden aan de bouw van windparken op zee en de benodigde infrastructuur zijn immers groot. Verder zijn er nog tal van technische en juridische problemen die opgelost moeten worden. Dit zijn uitdagingen waar alle landen mee geconfronteerd worden. De lopende initiatieven voor samenwerking tussen landen zijn niet voldoende om deze problemen aan te pakken. De ministers spreken daarom uit dat een multilaterale aanpak noodzakelijk is voor de ontwikkeling van windenergie en de benodigde infrastructuur op de noordelijke zeeën.

De eerste technische werkgroepen gaan begin 2010 van start. Het is de bedoeling dat het volledige plan in het najaar van 2010 door de ministers van de deelnemende landen wordt vastgesteld. Wijzigingsdatum | 14-12-2009