ABVAKABO FNV

Gesprek bondsvoorzitters en TNT

Peter Bakker wilde aan de vooravond van het cao-overleg praten met de voorzitters van de bonden. Hoewel dit heel erg ongebruikelijk is, zagen wij geen reden om het niet te doen.
Ik was natuurlijk wel nieuwsgierig waarom dit nou eens moest. Om een lang verhaal kort te maken: TNT wilde weten of wij ons wel realiseerden wat onze cao-inzet betekent, maar ons vooral informeren over de situatie waarin TNT op dit moment verkeert. Er werd stilgestaan bij de huidige financiële situatie van het bedrijf en wat de verwachtingen naar de nabije toekomst zijn. Wat TNT Post betreft is en blijft het zo dat ontslagen onvermijdelijk zijn en onze CAO inzet dit nogmaals bevestigt omdat wij kiezen voor inkomen boven werk.
Nou kan het natuurlijk nooit zo zijn dat dit het gevolg is van een cao-inzet met 1,5 procent. Dat was ook niet hetgeen wat TNT zei. Wel gaf TNT aan dat zij heel erg op zoeken naar mogelijkheden om het aantal gedwongen ontslagen zoveel als mogelijk te doen verminderen. Ze willen graag met ons afspraken maken over ondermeer werk naar werk trajecten.
Ik heb duidelijk gemaakt dat de uitspraken van onze leden heel helder zijn. Ik heb gezegd een lange ervaring heb ik in de vakbond. Ook ik heb nog nooit meegemaakt dat leden zo bewust kiezen voor inkomen boven werk. Dat is een signaal dat TNT zich echt moet aantrekken. Er is geen enkel vertrouwen in het bedrijf dat zij eventuele afspraken met de bonden ook echt nakomt. Hoezo geld inleveren als je daarna nóg niet zeker bent van je baan?
Ik had al eens eerder met Bakker gesproken. Toen wuifde hij mijn schets over het gebrek aan vertrouwen en de cultuur van het bedrijf wel wat makkelijk weg. Daar was nu geen sprake meer van. Hij zei zich grote zorgen te maken om het gebrek aan vertrouwen van werknemers in de top van het bedrijf. Hij reageerde ook helder op signalen als zouden werknemers soms niet datgene krijgen waar ze conform de cao recht op hebben. Dat is voor hem onacceptabel. Hij vertelde dat het bedrijf inmiddels een meldlijn heeft ingesteld. Maar daar meldt niemand zich!
Bakker zegt aan de slag te willen gaan met het herstel van vertrouwen. Hij ziet ook wel in dat dit van groot belang is om afspraken maken. Dat geldt voor wat voor afspraak dan ook.
Verder is toegelicht wat de cao-inzet van het bedrijf is. Dat heb ik vooral aangehoord. Er is niet onderhandeld, want ik ga de onderhandelaars Peter en Sander niet voor de voeten lopen. Wel zei Bakker te hopen dat hij met ons goede afspraken kon maken. Anders breekt het historische moment aan dat TNT duizenden mensen moet gaan ontslaan. Het spreekt voor zich dat niemand hierop zit te wachten!