ABVAKABO FNV

Organising biedt goede perspectieven

Vorige week was ik bij de presentatie van een onderzoek naar organising. Op verzoek van FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV is er door de Burcht, Centrum voor arbeidsverhoudingen, een onderzoek gedaan naar organising binnen de Nederlandse arbeidsvrehoudingen. Er is een analyse gemaakt van de ervaringen in de VS, Australië, het Verenigd Koningkrijk, Duitsland en Nederland.

Het onderzoek is gedaan door Wim Sprenger en Maarten van Klaveren. Uiteraard schetsen ze eerst hoe belangrijk het is om een hoge organisatiegraad te hebben. Een dalende organisatiegraad tast immers de slagkracht van de bond aan. Organising is een manier om leden te stimuleren het heft in eigen handen te nemen. Leden werven is één ding, maar het gaat er vooral om ook zelf op te komen voor je eigen belangen.

Zij constateren feitelijk dat organising goede perspectieven kan bieden op versterking van de positie van de bond, maar dat dit wel hoge eisen stelt aan de wijze waarop een bond organising ter hand neemt.

Organising is namelijk niet zomaar een nieuwe wervingsmethode. Van hoog tot laag moet de organisatie de strategie ondersteunen. Half / half voor organising kiezen leidt dus tot niets.

Tijdens de presentatie is aan de hand van deze uitgangspunten de studie verder toegelicht en hebben Bondgenoten en wij een reactie op dit rapport gegeven.

Voor ons zitten er interessante aanbevelingen in, die wij zeker zullen betrekken bij onze verdere discussie over organising binnen onze eigen bond.