Ingezonden persbericht


-persbericht-

Nederlanders massaal zonder helm de piste op
winteronderzoek 2009 door europeesche verzekeringen

----------
Maar liefst 78% van de Nederlandse wintersporters gaat deze winter zonder helm de piste op. Een kwart draagt geen helm omdat deze het zicht of de bewegingsvrijheid zou beperken (25%). 26% vindt het niet nodig een helm te dragen, omdat zij niet bang zijn voor ongelukken op de piste. Dit is een van de conclusies van het jaarlijkse winteronderzoek van Europeesche Verzekeringen. Ondertussen neemt het hoofdletsel tijdens skivakanties elk jaar toe.

Het afgelopen wintersportseizoen steeg het aantal meldingen van het aantal wintersporters met hoofdletsel bij alarmcentrale SOS International met meer dan 300%. De Europeesche en de Nederlandse Ski Vereniging adviseren iedereen daarom op de piste een helm op te zetten.

Helm voor iedereen belangrijk
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste wintersporters het dragen van een helm voor kinderen wèl belangrijk vinden: 63% is van mening dat kinderen altijd een helm moeten dragen, 20% tot een bepaalde leeftijd en 10% tot ze goed kunnen skiën. De Nederlandse Ski Vereniging maakt zich er sterk voor dat alle ouders niet alleen hun kinderen een helm opzetten, maar ook zelf een helm dragen. "Vergelijk skiën met brommer rijden: skiërs en snowboarders gaan al snel harder dan een brommer de berg af en op de brommer is een helm sinds jaren de normaalste zaak van de wereld. In vergelijking tot het wegverkeer, dat nog redelijk geordend is, skiet men op de piste bovendien kriskras door elkaar. Er is geen enkele goede reden te noemen om zonder helm te gaan skiën. De helmen van tegenwoordig zijn licht, comfortabel en betaalbaar en zouden standaard tot ieders ski-uitrusting moeten behoren." Aldus Joris Gieske, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

Pisteregels vaak onbekend
Als het druk is op de piste is het extra belangrijk dat iedereen zich houdt aan de geldende pisteregels. Het onderzoek van de Europeesche wijst echter uit dat een meerderheid (66%) van de wintersporters niet op de hoogte is van de pisteregels van de Internationale Ski Federatie (FIS). Als aan de kenners (n=190) wordt gevraagd welke regels men dan kent, worden de volgende regels opgenoemd: hulp verlenen bij ongeval (13%), let op je snelheid (9%), rekening houden met anderen (8%), die van bovenkomt geeft voorrang (8%), skiërs voor je hebben voorrang (7%) en aan de kant stoppen, niet op de piste (6%). Overigens noemt men ook regels die niet zijn opgesteld door de FIS, zoals niet off piste gaan in verband met lawinegevaar (7%) en geen alcohol op de piste (6%). Veel wintersporters zijn het er wel over eens dat veiligheid op de piste belangrijk is: onverantwoord, risicovol gedrag (33%) staat op nummer één als het gaat om meest ergerlijk aspect op de wintersport. De officiële 10 pisteregels van de FIS zijn te vinden op de website van de Nederlandse Ski Vereniging.

Weinig diefstal en verlies tijdens de wintersport
Met diefstal en verlies valt het tijdens de wintersport nog wel mee. Van slechts 14% is wel eens iets gestolen en 15% heeft wel eens iets verloren in de skilift.

Meeste wintersporters goed verzekerd op reis
De meeste wintersporters nemen het zekere voor het onzekere: een ruime meerderheid (87%) heeft een extra dekking voor wintersport afgesloten op de reisverzekering. "Met een wintersportdekking ben je verzekerd voor schade tijdens de wintersport, zoals diefstal en verlies van je spullen. Ook worden de kosten van een eventuele gipsvlucht vergoed", zegt Ernst van Donselaar, Europeesche Verzekeringen. "Een dekking voor geneeskundige kosten is net zo belangrijk. Uit ons onderzoek is namelijk ook gebleken dat een derde van de ondervraagden wel eens een ongeval heeft gehad op de piste, van kneuzingen tot botbreuken. Van de fanatieke wintersportbeoefenaars is dat zelfs 46%. Een reisverzekeraar zorgt dan voor goede begeleiding in het buitenland en dekt de kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt als je ter plekke in het ziekenhuis behandeld moet worden."

Wintersporters bezuinigen niet
De economische crisis is nauwelijks van invloed geweest op de keuze van de komende wintersportvakantie. 90% van de wintersporters geeft aan dat zij hun wintersportplannen niet hebben aangepast aan de crisis. Van hen die wel bezuinigen, kiezen de meesten een goedkoper vakantieverblijf (5%).

Gezelligheid net zo belangrijk als de sport
"Gezelligheid" is na "het beoefenen van de sport" (74%) voor veel ondervraagden (71%) het belangrijkste argument om op wintersport te gaan. Het is dan ook niet verbazend dat een ruime meerderheid zich wel eens onder het après-ski publiek begeeft (62%). De wintersportvakantie brengt men met name door met familie en/of vrienden: 30% met partner, 35% gezin, 31% vrienden, 28% familie, en 14% met familie en vrienden.

Oostenrijk populairste wintersportland
Oostenrijk is het meest populaire land om de wintersportvakantie door te brengen (54%). Op de tweede plaats staat Frankrijk (21%). De keuze voor Oostenrijk wordt vooral ingegeven vanwege de grootte van het skigebied (49%), de mooie piste(s) (48%) en de natuur / mooie omgeving (37%). Naast de grootte van het skigebied (63%) en de mooie piste(s) (59%) geldt voor Frankrijk de hoogte (33%) als belangrijk argument.

Wintersport is verslavend
De overgrote meerderheid van de wintersporters (93%) is al vaker met wintersportvakantie geweest, ruim een kwart (28%) zelfs meer dan 20 keer. Ruim de helft van de wintersporters beoefent de sport tamelijk intensief: 44% actief (elke dag lang op de piste, af en toe een drankje) en 12% fanatiek (vroeg op de piste; mist en sneeuw trotserend tot de liften of loipes sluiten). Skiën (76%) is de wintersport die het meest populair is om te beoefenen. Op grote afstand volgen snowboarden (23%), langlaufen (11%) en (bob)sleeën (7%).

De overgrote meerderheid (88%) sport ook naast de wintersportvakantie, een derde zelfs 2 keer per week of vaker. Daar komen voor circa de helft van de wintersporters (52%) nog eens de extra conditionele voorbereidingen voor de wintersportvakantie bij: extra bewegen (18% wandelen en 12% hardlopen), (speciale) spieroefeningen thuis dan wel op de sportschool te doen (13% thuis en 12% sportschool) en / of te oefenen op een wintersportbaan (14% indoorskibaan).

Eten op de piste
Ruim de helft (55%) van de wintersporters maakt voor de lunch (meestal of altijd) gebruik van de faciliteiten op de skipiste, circa een kwart (24%) neemt (meestal of altijd) een eigen lunchpakket mee op de piste en 16% neemt net zoveel een eigen lunchpakket mee op de piste als dat zij gebruik maken van de faciliteiten op de skipistes. In tegenstelling tot de lunch bereid ruim de helft (55%) het avondeten (meestal of altijd) zelf en gaat slechts 15% (meestal of altijd) uit eten. Ruim een kwart (28%) kookt net zoveel zelf als dat zij uit eten gaan.

----------



Ingezonden persbericht