Gemeente Gilze en Rijen

historisch en duurzaam bouwen in Rijen

Provincie geeft groen licht voor bouwproject 'Goudsmit-Hoff'

De herontwikkeling van het terrein 'Rath en Doodeheefver' aan de Julianastraat in Rijen heeft onlangs een belangrijke mijlpaal bereikt. De provincie gaf namelijk de zogenaamde 'verklaring van geen bezwaar' af voor dit bouwproject in Rijen.

Het bouwplan heeft de naam 'Goudsmit-Hoff' gekregen, verwijzend naar de naam de van de oude behangfabriek en omvat 61 appartementen in de voormalige fabriek, 11 appartementen in de villa en 92 grondgebonden woningen.

Historisch beeld
Het beeld van 'de oude fabriek' en de schoorsteen blijven behouden. Het college heeft eerder de schoorsteen al aangewezen als beeldbepalend bouwwerk. De benaming beeldbepalend bouwwerk kan gelijk gesteld worden aan die van gemeentelijk monument. De watertoren wordt gesloopt maar komt in exacte dezelfde vorm weer terug. In deze watertoren komen twee appartementen.

Duurzaam bouwen
Alle woningen en appartementen krijgen een extra zuinige combi-ketel met geïntegreerde luchtwarmtepomp. Door hergebruik van warmte in af te voeren ventilatielucht wordt het rendement van de ketel ten opzichte van een traditioneel systeem met circa 40% verhoogd en daarmee de energiekosten beduidend verlaagd.

Op zaterdag 12 december 2009 tekenden de gemeente Gilze en Rijen, projectontwikkelaar Brabanthuis B.V. en woonstichting Leyakkers een de project- en koopovereenkomst. De bouwwerkzaamheden van de 1e fase op het terrein starten naar verwachting in het voorjaar van 2010.

Wethouder Lavooij, de heer Van Lieshout en de heer Koster

Datum bericht: 14 december 2009