Gemeente IJsselstein


Startschot voor campagne 'Doe meer met afval'

Datum: maandag 14 december 2009
Uw afval is grondstof voor nieuwe producten
Donderdagmiddag 10 december 2009 gaf Jan Streng, burgemeester van Abcoude en bestuursvoorzitter van Afval Verwijdering Utrecht (AVU), het startschot voor de provinciebrede campagne `Doe meer met afval'. Hij onthulde deze middag samen met een lachende en levende minicontainer de eerste campagneposter over de afvalstroom Glas. Met deze campagne vragen alle Utrechtse gemeenten aandacht voor het scheiden van afval en voorkomen ervan. Het eerste thema van de campagne is Glas. Daarna zullen de komende 2 jaar ook de andere afvalstromen de revue passeren.

Er ontstaat steeds meer huishoudelijk afval. Het inzamelen en verwerken ervan kost veel geld en belast het milieu. Bovendien blijkt uit de jaarlijkse sorteerproeven van de gemeenten dat ongeveer 50% van het restafval nog bestaat uit afval dat prima kan worden hergebruikt. Afval scheiden én voorkomen spaart dus zowel geld als het milieu. Bovendien levert het grondstoffen op voor nieuwe producten. "Voor AVU en de Utrechtse gemeenten een belangrijke reden om samen het scheiden van het huishoudelijk afval extra te stimuleren via de campagne `Doe meer met afval''', aldus Jan Streng.

Over de campagne
De campagne laat van verschillende afvalstromen zien hoe het verwerkt wordt tot nieuwe producten, nadat het is weggegooid. Zo wordt glas weer glas en plastic wordt verwerkt tot een fleecetrui, een dvd-hoesje of een autodashboard. Van al het apart ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval in de Utrechtse gemeenten wordt niet alleen compost gemaakt, maar zelfs groene stroom.
Lachende minicontainer
Als eerste thema van de campagne is gekozen voor glas. Juist in de donkere maanden van het jaar produceert de Nederlander namelijk een aanzienlijke hoeveelheid glas als afval. De komende 2 jaar zullen de inwoners van de provincie Utrecht de campagne `Doe meer met afval´ op vele plekken tegenkomen: krantenartikelen, posters, stickers op de vuilnisauto's en glasinzamelcontainers, huis-aan-huisverspreide nieuwsbrieven, gemeentepagina's en gemeentelijke websites. Dit alles wordt steeds vergezeld door een lachende minicontainer. Op de campagnewebsite www.doemeermetafval.nl wordt in de loop van 2010 een foto- en filmwedstrijd georganiseerd. Met een afvalroadshow komt de campagne vanaf voorjaar 2010 naar de inwoners en scholen toe. Onder het mom van `jong geleerd, oud gedaan' wordt een uitgebreid lesprogramma ingezet voor basisscholen en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.
Een hoop voordelen
"Hoe beter we samen ons afval scheiden, hoe minder restafval er opgeslagen of verbrand hoeft te worden. Dit scheelt in de uitstoot van CO2 en andere gassen die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien is de inzameling en verwerking van restafval duurder dan van gescheiden afval, dat soms zelfs ook nog geld oplevert. Hopelijk kunnen we na afloop van de campagne vaststellen dat de inwoners in de provincie Utrecht hun afval nog beter scheiden. Dat levert een hoop voordelen op, namelijk een groener milieu, een goedkopere afvalverwerking en nog meer grondstoffen voor nieuwe producten", onderstreept Jan Streng. Meer informatie over de campagne is te vinden op de website www.doemeermetafval.nl.