Gemeente Spijkenisse


Koninklijke onderscheiding voor de heer G. Fransen uit Spijkenisse

14 december 2009

Op vrijdag 11 december 2009 ontving de heer G. Fransen een Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Maassluis, de heer J.A. Karssen.

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst van het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis.

Genoemde decorandus is al geruime tijd actief voor de Maassluise samenleving en is vanwege zijn verdiensten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer G. Fransen begon in de jaren vijftig met het verzamelen van gegevens van sleepboten; in de loop der jaren had hij een omvangrijk (digitaal) archief opgebouwd.
In 1985 werd hij vrijwilliger bij het NSM te Maassluis; vanzelfsprekend maakte het sleepvaartmuseum graag gebruik van zijn kennis en ervaring op dit gebied.
Zo werd de heer Fransen in de jaren 90 de grondlegger van het automatiseringssysteem voor het sleepvaartmuseum, waarbij hij iedere keer opnieuw bij het maken van programma's zijn inbreng heeft; het grootste deel van de collectie is thans digitaal opgeslagen. De heer Fransen heeft namens het sleepvaartmuseum toestemming gekregen om de gegevens van het kadaster en het Rijksarchief te raadplegen. Behalve zijn zorg voor de automatisering was en is de heer Fransen vrijwillig suppoost en lid van het tentoonstellingsteam.