Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Actualisatie bodemkaarten en onderzoek veenbodems

De meeste kennis van de Drentse bodem is zo ongeveer een halve eeuw oud. Met name het voorkomen van veenbodems klopt daardoor niet meer. In de loop van de jaren is door oxidatie ongeveer de helft van de veenbodems, die nu nog op de officiële bodemkaarten staan, verdwenen. Zonder maatregelen zal een groot deel van de veenbodems in de komende dertig jaar, met een snelheid van ongeveer een centimeter per jaar, volledig verdwijnen. Op de meeste plaatsen zal dat zelfs binnen dertig jaar plaatsvinden (beekdalen en veenkoloniën).

Drenthe verzandt en dat heeft tot gevolg dat in delen van Drenthe bepaalde natuurdoelen niet meer haalbaar zijn en ook de landbouw daar in toenemende mate last van krijgt. Samen met Alterra uit Wageningen en de Vrije Universiteit uit Amsterdam onderzoekt de provincie nu voor verschillende scenario's (bv. niets doen; waterpeilverhogen; ander bodemgebruik) wat de precieze gevolgen zijn en oplossingen. Volgend voorjaar wordt dit onderzoek afgerond en zal de provincie de (voorlopige) bevindingen met vertegenwoordigers van belangenorganisaties bespreken.

De betekenis van de kennis die tot nu toe opgedaan is, heeft niet alleen zijn doorwerking in het ruimtelijk ordeningsspoor (OGB) en het natuur- en landbouwbeleid. Veenoxidatie draagt voor ongeveer 1/3 deel bij aan de voor 2020 in Drenthe noodzakelijke emissie van CO2. Daarmee is door het tegengaan van veenoxidatie veel winst te behalen in Drenthe en is veenoxidatie een van de speerpunten in het Klimaat en Energieprogramma van de provincie Drenthe.

Biografie van het landschap

In het Drentsche Aa-gebied is dit najaar een begin gemaakt met een bodemonderzoek, waarbij de relatie met natuurontwikkeling en archeologie en cultuurhistorie wordt gelegd. Uitkomst hiervan vormt en bouwsteen voor een in 2010 te verschijnen biografie van het landschap, een initiatief van prof. dr. Theo Spek en dr. Hans Elerie.

Lees het hele artikel en meer achtergrondinformatie in de nieuwsbrief Aardkundige waarden.