Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persbericht: Fitter door fietsen tijdens dialyse

Amsterdam, maandag 14 december 2009

Patiënten die tijdens hun dialysebehandeling fietsen, krijgen een betere conditie. Dat blijkt uit onderzoek onder dialysepatiënten in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Het fietsen is een vast onderdeel van de behandeling in het OLVG. De deelnemers ervaren het fietsen als zeer positief.

Fysiotherapeut Daniël Korse begeleidt samen met enkele collega's de dialysepatiënten tijdens het fietsen. Hij merkt dat patiënten zich duidelijk beter voelen: "De conditie neemt toe. 70% van de deelnemers kan een looptest langer volhouden dan voordat ze met het fietsen begonnen. Het plezier in bewegen is hierdoor ook toegenomen. Sommige patiënten zijn zelfs buiten het OLVG weer gaan sporten!"

Beweging is belangrijk voor dialysepatiënten. Het fietsen stimuleert de bloedsomloop waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Hierdoor hebben de patiënten onder meer veel minder last van kramp, een erg hinderlijke bijwerking tijdens dialyse. De beweging zorgt er ook voor dat de patiënten zich in het dagelijks leven fitter voelen.

De dialysepatiënten die in staat zijn om te fietsen tijdens de dialyse, doen dit in het OLVG sinds februari 2009. Deelnemers zijn heel enthousiast en beoordelen het fietsen met een rapportcijfer 8,4. De Dialyseafdeling beschikt over drie dialysefietsen en werkt samen met fysiotherapeuten die de patiënten bij het fietsen begeleiden.