Gemeente Drechterland

14-12-2009
Minder regels én kosten in nieuwe keur

Makkelijker bouwen aan het water

De nieuwe regels voor het beheer, gebruik en onderhoud van waterstaatswerken (de zogeheten keur) liggen vanaf 4 december 2009 twaalf weken ter inzage. Het meest opvallende aan de keur 2009 is dat voor een aantal gevallen geen vergunning meer nodig is.

Een melding vooraf is dan voldoende. Hiermee wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor inwoners en bedrijven kosten en administratieve lasten terugdringen.

In de nieuwe keur is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor bijvoorbeeld het plaatsen van een schutting of struiken langs het water of het gebruik van grondwater voor beregening of het drenken van vee. In deze gevallen volstaat een melding aan het hoogheemraadschap.

Verder staat in de nieuwe keur onder andere dat er geen nieuwe bouwwerken op of vlak naast een waterkering mogen komen. Deze ruimte moet vrij blijven voor toekomstige dijkversterkingen. Ook mag er geen vis worden uitgezet, tenzij er een door het hoogheemraadschap goedgekeurd visserijplan is. Daarnaast zijn regels over grondwateronttrekking opgenomen, een nieuwe taak van het hoogheemraadschap.

Ter inzage
De keur ligt ter inzage in de volgende kantoren van het hoogheemraadschap op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur:
* Schepenmakersdijk 16, Edam

* Stationsplein 39, Heerhugowaard

* Willemsweg 73, Hoorn

Verder is de keur in te zien in alle gemeentehuizen in het gebied van het hoogheemraadschap. Ook zijn de stukken gepubliceerd op www.hhnk.nl. De keur is vastgesteld door het algemeen bestuur en treedt in werking op 22 december 2009.

Droge voeten
De keur heeft tot doel watersystemen in stand te houden en waterstaatswerken goed te laten functioneren, zodat we met zijn allen droge voeten houden. In een land dat door de klimaatverandering steeds natter wordt, moeten we goede regels hebben voor het omgaan met water. Wie bijvoorbeeld een steiger aanlegt, een fuik wil plaatsen, of water wil lozen, krijgt te maken met de keur.