AzG: Escalerend geweld in Zuid-Sudan, huidige hulp is onvoldoende

14/12/2009 11:31

Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam, 14 december 2009 - Het jaar 2009 is het meest gewelddadige jaar in Zuid-Sudan sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2005. Maar de respons op deze escalerende noodsituatie is ontoereikend, zegt Artsen zonder Grenzen. In het vandaag uitgebrachte rapport 'Facing Up to Reality: Health crisis deepens as violence escalates in Southern Sudan' roept de medische noodhulporganisatie overheden, internationale donoren en hulporganisaties op de volledige omvang van de humanitaire crisis te erkennen en ervoor te zorgen dat er hulp komt voor de mensen die het dringend nodig hebben.

'Het geweld neemt hevig toe, de ene ramp volgt op de andere. En toch komt er niet genoeg hulp,' verklaart Stephan Goetghebuer, directeur operaties van Artsen zonder Grenzen. 'En dat is cruciaal. Anders komen ziekenhuizen zonder levensbelangrijke medicijnen te zitten, kunnen patiënten met schotwonden pas vele dagen na de aanvallen medische hulp krijgen en zullen talloze anderen helemaal gèèn hulp krijgen.'

Het afgelopen jaar heeft Artsen zonder Grenzen de veiligheidssituatie onrustbarend zien verslechteren. Van meer en meer gevechten tussen rivaliserende clans in de Boven-Nijl, Jonglei, Meerstaat en de Centrale Evenaarsstaten tot aanvallen door de Ugandese rebellengroep Het Verzetsleger van de Heer (LRA) in de Evenaarsstaten.

Gewelddadige confrontaties in de staten Jonglei en Boven-Nijl wijzen op een patroon dat verder gaat dan veediefstal. In plaats van veekoralen worden vooral dorpen aangevallen en zijn vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer. Er vallen drie keer zoveel doden als gewonden. 87 procent van de gewonden die Artsen zonder Grenzen had schotwonden. In tien maanden voerde Artsen zonder Grenzen in deze twee staten 1.426 operaties uit. Dit is bij elkaar meer dan het totaal aantal operaties in 2008 (1.271) in de zes staten waar Artsen zonder Grenzen werkt.

'De hevigheid van het geweld heeft ernstige gevolgen,' zegt Shelagh Woods, assistent-landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan. 'We behandelen gewonde vrouwen die hun hele familie zijn verloren, kinderen met kapotgeschoten benen, mensen die moesten vluchten zonder omgekomen dierbaren te kunnen begraven. Mensen zijn constant bang voor nieuwe aanvallen.'

250.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. In de eerste tien maanden van 2009 behandelde Artsen zonder Grenzen 11.129 patiënten voor ernstige ondervoeding, 80 procent meer dan in heel 2008 (6.139). Het toenemende geweld verergert de toch al precaire medische situatie. 75 procent van de bevolking heeft geen toegang tot de meest elementaire gezondheidszorg en uitbraken van ziekten liggen voortdurend op de loer. Artsen zonder Grenzen behandelde 175 patiënten tijdens de eerste zes weken van een uitbraak van kala-azar - een parasitaire ziekte die zonder behandeling tot de dood kan leiden, tegenover 127 in heel 2008.

Internationale donoren richten zich op duurzame ontwikkeling terwijl er juist dringend veel meer humanitaire noodhulp nodig is. 'Ontwikkelingshulp alleen volstaat niet voor Zuid-Sudan. Het zou niet zo mogen zijn dat enkel een handvol organisaties noodhulp geeft, zoals nu het geval is. Noodhulp en humanitaire actie moeten hoger op de agenda,' besluit directeur operaties Stephan Goetghebuer.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.artsenzondergrenzen.nl