Keurmerk nodig voor medische technologie voor thuisgebruik

14/12/2009 11:40

Rathenau Instituut

Persbericht

Den Haag, 14 december 2009

Keurmerk nodig voor medische technologie voor thuisgebruik

Er is een keurmerk nodig voor medische apparatuur die door consumenten en patiënten thuis wordt gebruikt, zodat zij kunnen vertrouwen op de kwaliteit ervan. Daarnaast moeten mensen bij het gebruik begeleiding kunnen krijgen, zodat zij de apparatuur correct kunnen bedienen en zij weten wat ze aan bijvoorbeeld testuitslagen hebben. Dat bepleit het Rathenau Instituut in het rapport 'Medische technologie: ook geschikt voor thuisgebruik' en vanavond in het televisieprogramma TROS-Radar.

Producten en diensten voor medische zelfzorg zijn sterk in opkomst. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld bloeddrukmeters voor thuis en allerlei genetische zelftests op de markt gekomen. Ook de vraag van consumenten naar zelfzorgproducten groeit; mensen nemen graag zelf de regie over hun gezondheid. Ze zijn bereid daarvoor te betalen en maken bijvoorbeeld gebruik van preventieve scans en metingen, zelfs als artsen die overbodig vinden. Ziektekostenverzekeraars spelen op deze behoefte in door dergelijke tests op te nemen in het aanvullende pakket.

Het is belangrijk dat medische technologie voor thuis betrouwbaar is en gemakkelijk te gebruiken. Wie medische apparaten en testjes verkeerd gebruikt of de meetgegevens niet goed interpreteert, loopt kans zich onnodig zorgen te maken, of juist een belangrijk waarschuwingssignaal over het hoofd te zien. Producten die niet goed werken, kunnen grote risico's met zich mee brengen. Zo is in 2007 een thuistest op hiv verboden door de Inspectie voor Volksgezondheid omdat niet zeker was dat de test betrouwbaar was. Onbetrouwbare testuitslagen leveren in sommige gevallen niet alleen een gevaar voor die gebruiker op, maar ook voor de volksgezondheid, wanneer mensen ongemerkt met een besmettelijke ziekte blijven rondlopen.

Het Rathenau Instituut ziet twee wegen waarlangs tot kwaliteitswaarborg kan worden gekomen. Producenten van zorgtechnologie kunnen een keurmerk in het leven roepen. Eerder al pleitte de Gezondheidsraad voor een keurmerk voor zelftests en screenings. Het Rathenau Instituut pleit voor een keurmerk voor een breder palet aan voor medische zelfzorgproducten en -diensten.

Daarnaast is het belangrijk dat consumenten begeleiding en coaching kunnen krijgen bij het gebruik van de apparatuur. Volgens het Rathenau Instituut zou dat het beste kunnen worden georganiseerd door een samenwerking van consumentenorganisaties, patiëntenorganisaties en door mensen die in de zorg werken. Tenslotte is het wenselijk dat ook de overheid bijstuurt door het gericht inzetten van subsidies voor de ontwikkeling van nieuwe zorgtechnologie.





http://www.rathenau.nl