Gemeente Roermond

Roermond vraagt subsidie voor wijk Donderberg

Roermond gaat extra subsidie aanvragen voor de wijk Donderberg. Minister Eberhard van der Laan (WWI) heeft de mogelijkheden verruimd om daarvoor in aanmerking te komen. De officiële aanvraag moet vóór 1 maart 2010 binnen zijn bij het ministerie.

Wethouder van wijkbeheer en financiën Tilman Schreurs is blij dat de minister - onlangs nog op werkbezoek in Roermond - de problematiek onderkent en daar nu ook middelen voor beschikbaar wil stellen.

Het plan moet op wijkniveau worden gemaakt en uitgevoerd met bewoners, verhuurders en andere lokale partijen. Aandachtspunten zijn een beschrijving van de wijk, een analyse van de problemen, doelstellingen plus een begroting.

Voor een wijk van maximaal 2.500 bewoners staat een bedrag van maximaal 2 miljoen euro, maar de rijksbijdrage is 50 procent van de werkelijke kosten. De andere helft is voor rekening van gemeente en eventuele andere partijen als corporaties.

Roermond kwam eerder niet in aanmerking voor extra steun. Het kabinet is in 2007 gestart met wijkaanpak omdat te veel wijken achterop waren geraakt ten opzichte van de leefbaarheid en vitaliteit in de stad. In juli 2007 zag het Actieplan Krachtwijken het licht en is een keuze gemaakt voor 40 wijken met de grootste opeenstapeling van problemen. Vooral wijken in de grote steden (G31) konden aanspraak maken op een extra bijdrage. Minister Van der Laan heeft Roermond uitgenodigd om één wijk voor te dragen voor subsidie; Roermond heeft gekozen voor de Donderberg.

Eerste publicatiedatum: 14-12-2009 Bijgewerkt: 14-12-2009